“Tūkstantmečio odisėja”: Lotynų Amerika lietuvišku ritmu

Šį sekmadienį, 17 valandą TV3 žiūrovai pamatys “Tūkstantmečio odisėjos” kronikų filmą “Lotynų Amerika lietuvišku ritmu”. Jis skirtas ypatingam aplink pasaulį plaukiančios Odisėjos etapui – Lietuvos pasiuntinių apsilankymui pas Lotynų Amerikos lietuvių bendruomenes Argentinoje, Urugvajuje, Brazilijoje.

“Tūkstantmečio odisėja” lankydama pasaulio lietuvių bendruomenes ir kviesdama jas liepą vieningai švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį pas Argentinos Beriso miesto lietuvius skubėjo su ypatingais jausmais. Mat, Beriso lietuviai šiemet mini ne tik Lietuvos tūkstantmetį, bet ir savo bendruomenės šimtmetį. Žiūrovai pamatys, kaip du trečdalius pasaulio iki Argentinos krantų perplaukę Lietuvos buriuotojai į berisiečių būrį įsiliejo kaip seniai nesimatę giminaičiai, vienos šeimos nariai, kaip šiltai ir nuoširdžiai kalbėjosi – iš širdies į širdį.

Odisėjos kronikų kamera užfiksavo, su kokia meile tolimojoje Pietų Amerikoje jau kelios kartos puoselėja lietuvybę, kokiomis spalvomis ją papildė Lotynų Amerikos temperamentas. Ypatinga šiame žemyne gyvenančių lietuvių lietuvybės apraiška – tautiniai šokiai. Čia šoka visi – nuo mažo iki seno, su pietietiška energija nors ir apsipilę prakaitu.

Filmas “Lotynų Amerika lietuvišku ritmu” papasakos ne tik apie širdingus “Tūkstantmečio odisėjos” VI etapo kapitonų įgulos susitikimus su Beriso, Buenos Airių, Montevidėjaus ir San Paulo lietuvių bendruomenėmis, bet ir kaip Kovo 11-osios išvakarėse Lietuvos buriuotojai Lietuvą ir “Tūkstantmečio odisėją” pristatė akademinei Brazilijos visuomenei prestižiniame San Paulo universitete.

Video pasakojimas kupinas ir įspūdingų buriavimo Atlanto vandenyne vaizdų. Kelionė pas Pietų Amerikos lietuvius nebuvo paprasta - Neptūnas Lietuvos jūreiviams siuntė ne vieną išbandymą. Kaip su jais susidorojo Odisėjos kapitonų įgula pamatysime sekmadienį devintajame “Tūkstantmečio odisėjos” kronikų filme.

Planuojama, kad iki kelionės aplink pasaulį pabaigos šių metų liepą bus sukurta dar keletas buriuotojų nuotykius ir susitikimus su lietuvių bendruomenėmis visame pasaulyje vaizduojančių filmų.

Lietuvos buriuotojai jachta „Ambersail“ LTU 1000 išplaukė į „Tūkstantmečio odisėją“, kad pristatytų pasauliui Lietuvą, švenčiančią garbingą jubiliejų ir pakviestų viso pasaulio lietuvius švęsti Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį vienu metu visuose penkiuose kontinentuose. Žygio metu Lietuvos buriuotojai jau aplankė lietuvių bendruomenes Vokietijoje, Kanarų salose, Pietų Afrikos Respublikoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Argentinoje, Urugvajuje ir Brazilijoje, Majamyje ir Niujorke. Gimtuosius krantus “Ambersail” pasieks šių metų liepos 5-ąją. Per 9 kelionės mėnesius 120 Lietuvos buriuotojų įveiks daugiau kaip 40 tūkstančių jūrmylių, apiplauks 5 žemynus, aplankys 26 pasaulio lietuvių bendruomenes 20 šalių.

 

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.32270312sec.