Latvijos ir Lietuvos amatininkai įkūrė vaikų žaidimų aikšteles Zasoje ir Rokiškyje

2009 m. rugsėjo 19 ir 20 dienomis Lietuvoje, Rokiškio mieste, įvyko Latvijos - Lietuvos pasienio bendradarbiavimo projektas „Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas – Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs” („Amatų tarpvalstybinio bendradarbiavimo tinklas Latvijos - Lietuvos pasienio pagalbininkai“) medžio apdirbimo festivalis.

Projektas vyko vieną savaitę. Amatininkai iš Latvijos ir Lietuvos dalyvavo tarptautiniame seminare. Meistrai savomis rankomis darė bendras kompozicijas, bandė sukurti vaikų žaidimų aikštelę su Latvijos ir Lietuvos etnografiniais elementais. Žaidimų aikštelės statytos 19 amžiuje netoli namų, medyje atvaizduojama tiek šeimininkė su savo vaikais rankose, tiek dvarininkai, bandų piemenukai, žirgai ir kitos figūros. Neatsisakyta vaizduoti ir medinių sūpynių, sodybos fragmentų. Figūros atrodo tiek estetiškai, tiek turi įvairiausių funkcijų.

Seminaro tikslas buvo išsaugoti senovės tradicijas ir jas pritaikyti šiuolaikiniame gyvenime. Atidarymas vyko Rokiškio muziejaus parke. Nuo liepos 15 iki 25 dienos amatininkai nepaliaujamai dirbo Jekabpilio apskrityje Zasoje. Čia taip pat laukė vaikų žaidimų aikštelės darbai. „Tarpvalstybinės medžio dirbtuvės“ pagamino vaikų žaidimo aikštei daug daiktų: staliuką „Lāčāda”, šeimos suoliuką “Zirgs”(žirgas), sūpuoklę “Vectētiņš un vecmāmiņa” (Senelis ir senelė), smėlio dėžę “Čūska” (Gyvatė), supynę “Zivs”(Žuvis), skulptūrą “Bubulis” (Baubas), suoliuką “Māmiņa un tētis”(Mamytė ir tėtis), dekoratyvinę grupelę “Zivis”(Žuvis).

Amatininkų draugiškas bendradarbiavimas sulaukė pasisekimo. Patys meistrai kuria bendrus ateities planus. Rokiškio muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė nuoširdžiai padėkojo Zemgalės Planavimo regionui už tokį puikų projektą ir pridūrė, kad tokia projektų veikla yra svarbi amatininkų pramonės plėtrai.

Į šeštadienio mugę susirinko ir kiti apskrities ir miesto amatininkai. Buvo prekiaujama medienos, juvelyriniais dirbiniais, rankdarbiais, austais ir iš odos gamintais daiktais. Dalyvavimas mugėje buvo nemokamas. Be to, tai buvo puiki proga amatininkams konsultuotis vienas su kitu ir susitarti dėl tolesnio bendradarbiavimo.

Šiuo metu projekte dirbama prie turizmo maršrutų rengimo. Tikimasi, kad kitų metų vasarį tarptautinėje turizmo parodoje Balttour Vivatour Rygoje ir Vivatour Vilniuje bus išleista Latvijos - Lietuvos pasienio knygutė. Kaip jau minėta, kad projektas „Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas – Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs” („Amatų tarpvalstybinio bendradarbiavimo tinklas Latvijos - Lietuvos pasienio pagalbininkai“) pradėtas šių metų kovo mėnesį ir juo siekiama skatinti Latvijos - Lietuvos pasienio rajonų patrauklumą ir konkurencingumą, plėtoti amatų tarptautinių tinklų kūrimą, taip pat stiprinti jau esamus kultūros ir istorinius ryšius tarp Baltijos jūros regionų. Projekto vadovaujantis partneris yra Zemgalės Planavimo regionas.

Bendrajame projekto biudžete yra 1606075 eurų. Iš jo 136516375 eurų arba 85% yra Europos Regioninio fondo finansavimas, o 24091125 eirų – partnerių finasavimas. Projektas truks 24 mėnesius.

Šis pranešimas spaudai buvo parengtas remiantis Europos Sąjungos parama ir už jos turinį yra atsakingas Žemgalos regionas. Europos Sąjunga neišreiškia savo pozicijos.

Informaciją paruošė: Anna Builo-Hoļme, ZPR Tarptautinių projektų specialistė ir Kristīne Cimmermane.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44942689sec.