Akciją - Pirmoko diena muziejuje

2010 metų vasario–gegužės mėnesiais Šiaulių „Aušros“ muziejus Šiaurės Lietuvos regiono pirmokams rengia akciją „Pirmoko diena muziejuje“. Ilgametė muziejaus iniciatyva sulaukė palankaus mokytojų ir mokinių vertinimo ir tapo gražia tradicija. Vienas iš svarbiausių akcijos tikslų – supažindinti mažuosius su muziejumi ir jo vertybėmis, plėsti jų pažinimo ribas netradicinėje aplinkoje, skatinti domėtis savo krašto, tautos praeitimi, senąja kultūra, papročiais.

Kviečiame pirmokus į „Aušros“ muziejaus rengiamas temines ekskursijas ir edukacines programas. Čia jiems bus pasiūlyta apsilankyti dvare, pabuvoti slaptoje lietuviškoje mokyklėlėje, sužinoti saugaus dviračių eismo taisykles, susipažinti su elektros gamybos paslaptimis, susikurti originalius suvenyrus, priminsiančius apsilankymą muziejuje.

Moksleiviams siūlome šias edukacines programas:

AUŠROS ALĖJOS RŪMUOSE (Aušros al. 47, Šiauliai):

  • Kiaušinių marginimas. Apžiūrimi XX a. margučiai, esantys etnografijos ekspozicijoje. Pasakojama apie spalvas, dažymo būdus, ornamentiką, marginimo techniką, simboliką. Rodomas filmas „Margučių raštai“ (28 min.). Paskui mokoma marginti kiaušinius karštu vašku. Išmargintus kiaušinius moksleiviai nešasi į namus. Į pratybas jie turi atsinešti vieną arba du virtus kiaušinius.
  • Senolių kaimo gryčioj... Ekskursija vedama etnografijos ekspozicijoje. Moksleiviai supažindinami su senovės buities daiktais ir mokomi taisyklingai juos pavadinti, išsiaiškina jų paskirtį. Prisimindami senolių išmintį, moksleiviai dalijasi patirtimi apie orų spėjimus, mena mįsles, mokosi buities darbų.

Žinioms įtvirtinti atliekama kūrybinė užduotis „Surask panašų daiktą ekspozicijoje“.

  • Atvirukų kūrimas. Moksleiviai supažindinami su atvirukų raida ir įvairove. Mokoma kurti originalius meninius atvirukus, aiškinama jų kompozicija, kūrimo technika ir pranašumas palyginti su masine produkcija. Siūlomos įvairios atvirukų kūrimo technologijos ir priemonės: piešimas ant popieriaus rapidografais, herbarinė medžiaga (sausi lapai, žiedlapiai, samanos), popieriaus karpinių modeliavimas ir klijavimas. Pratybos ugdo moksleivių fantaziją, kruopštumą, meninę saviraišką, moko suvokti originalų atviruką, kaip savitą autorinį kūrinį.
  • Puodų lipdymas senoviniais būdais. Pratybos vyksta Senovės amatų troboje. Remiantis archeologine Lietuvos medžiaga, moksleiviai supažindinami su atskirų istorinių laikotarpių keramika, jos tipais ir formomis, aptariama keramikos gamybos technologija. Moksleiviai gilinasi į senovės žmonių gyvenseną, buitį bei pasaulėžiūrą, paskui nusilipdo iš molio puodą.
  • Daraktorinė mokykla. Pasakojama apie spaudos draudimo laikotarpiu (1864–1904 m.) Lietuvoje veikusias daraktorines (slaptąsias lietuviškas) mokyklas. Supažindinama, kokios buvo mokymosi sąlygos, mokymo priemonės, dėstomi dalykai, kaip dirbo ir gyveno daraktoriai. Per pratybas moksleiviai gali pabandyti parašyti žąsies plunksnomis ant medinių lentelių ar medinėmis arba metalinėmis lazdelėmis ant vaško lentelių.

CH. FRENKELIO VILOJE (Vilniaus g. 74, Šiauliai):

  • Dvaro istorijos. Apsilankius dvare. Moksleiviai pasivaikščioja po stilizuotą dvarą ir sužino, kokia buvo dvarininkų kasdienybė, kuo jie domėjosi, koks buvo ponių ir ponų laisvalaikis. Siūloma sukurti savo dvaro kambario interjerą ar jo fragmentą. Moksleiviai žinias pasitikrina piešdami.
  • Dvaro istorijos. Dvaro mada ir gyvensena. Moksleiviai supažindinami su kostiumo raida Europoje ir Lietuvoje, būdingiausiomis įvairių laikotarpių kostiumo detalėmis, skirtingų epochų gyvenimo būdu, stiliumi, grožio suvokimu. Žaisdami su dėlione ar kaladėlėmis, ant kurių pavaizduotos kostiumo detalės, suranda ir sudeda tam tikro stiliaus kostiumą bei papasakoja jo istoriją.

DVIRAČIŲ MUZIEJUJE (Vilniaus g. 39, Šiauliai):

  • Važiuok dviračiu saugiai. Moksleiviai supažindinami su saugaus dviračių eismo taisyklėmis, su techniškai tvarkingu dviračiu ir dviračių aksesuarais, tinkama važiavimo apranga.

Žinioms įtvirtinti sprendžia kryžiažodžius, rebusus.

Bilieto kaina vienam moksleiviui – 2 Lt.

RADIJO IR TELEVIZIJOS MUZIEJUJE (Vilniaus g. 174, Šiauliai):

  • Kalbanti dėžutė. Moksleiviai atras, kaip beldimais galima pasakyti norimą žinią, kas yra kompaktinio disko prosenelis ir kaip atrodė „pirmųjų judomųjų paveikslų per radijo priėmimo aparatai“.
  • Elektros energijos gamyba. Specialiu prietaisu moksleiviai galės pasimatuoti ir sužinoti, kokį energijos potencialą sukuria jų kūnai, bus mokomi dviračiu pagaminti elektros srovę: minant pedalus, sukamas generatoriaus inkaras. Pagaminama elektros srovė priklauso nuo pedalų mynimo greičio. Jos stiprumą parodo užsidegusių lempučių skaičius.

 

Bilieto kaina vienam moksleiviui – 1,50 Lt.

Išsamią informaciją apie akciją „Pirmoko diena muziejuje“ teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyrius, tel. (8 41) 43 36 80, el. p. [email protected].

 

Edukacinių programų užsakymus priima ekskursijų vadovė Birutė Kielienė, tel. (8 41) 52 43 94.

Maloniai kviečiame apsilankyti!

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.41900587sec.