Tytuvėnų regioniniame parke - naujas Lankytojų centras

Vasario 5 dieną bus atidarytas naujas Tytuvėnų regioninio parko Lankytojų centras. Jis įkurdintas Tytuvėnų miestelio pakraštyje, šalia senojo šilo, rekonstruotame pastate, kuris ilgai buvo nenaudojamas ir gerokai apleistas. Lankytojų centre per dvejus metus numatoma įrengti šiuolaikišką ekspoziciją, kuri supažindins su Tytuvėnų regioninio parko vertybėmis.

Atnaujinti Tytuvėnų regioninio parko Lankytojų centrą pavyko, įgyvendinus projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas (I etapas)“ kartu su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Projekto tikslas - sudaryti kuo geresnes sąlygas visuomenei susipažinti su parkuose saugomomis gamtinėmis ir kultūrinėmis vertybėmis, skatinti pažintinį turizmą.

Turistams ir lankytojams, kurie lankosi Tytuvėnų regioniniame parke, jau yra įrengtas Giliaus ežero pažintinis takas, daugiau kaip 13 kilometrų ilgio dviračių trasa, veikia Miško muziejus. Paukščiams stebėti pastatytas apžvalgos bokštas, įrengtos kelios apžvalgos aikštelės.

Tytuvėnų regioninis parkas įkurtas 1992 m. siekiant išsaugoti kalvotų, pelkėtų, ežeringų apylinkių kraštovaizdį, savitą gamtą, senovinius Šiluvos ir Tytuvėnų urbanistinius paminklus. Jis užima daugiau kaip 18 tūkst. hektarų teritoriją Kelmės, Raseinių ir Radviliškio rajonuose.

Regioniniame parke – net 8 gamtiniai ir 2 urbanistiniai draustiniai. Didžiąją jo teritorijos dalį užima miškai. Tarp jų vakarinėje parko dalyje tyvuliuoja grandine išsidėstę keturi ežerai – Bridvaišio, Giliaus, Apušio ir Gauštvinio. Apušis ir jo apyežerės – retųjų augalų ir paukščių karalija. Ši teritorija paskelbta europinės svarbos gamtine buveine. Parko viduryje glūdi dideli pelkynai, vadinami tyruliais, kur kiekvieną rudenį atokvėpiui prieš tolimą kelionę sustoja tūkstančiai gervių. Už jų nusidriekia didžiulis kalvynas su Gomertos ir Miškinių ežerais, Kudinų ir Pilės piliakalniais. Tai Gomertos kraštovaizdžio draustinis.

Tytuvėnų regioninio parko Lankytojų centras ( Miško g.3, Tytuvėnai, Kelmės rajonas) duris atvers vasario 5 d. (penktadienį) 15 val., pristatydamas Livijos Andriukaitytės, tapybos parodą. Dailininkė neabejinga gamtos grožiui, jos kūryba nuskaidrinta aukštu meniniu pojūčiu viskam, kas siejasi su gamta. Dailininkė dažnai lankėsi ir kūrė Tytuvėnuose.

Kontaktinis asmuo: Diana Rakauskaitė, Viešųjų ryšių specialistė, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, A. Juozapavičiaus g. 9, LT-09311, Vilnius; tel.: (5) 2709048, mob. 8698 35776, el. paštas: [email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16236782sec.