Pirmą kartą Lietuvoje pristatomas festivalis Budos kine atkeliauja ir į Šiaulius

2010 m. kovo 4 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) vyks pirmą kartą Lietuvoje rengiamo dokumentinių ir vaidybinių filmų apie budizmą festivalio „Budos kine“ pristatymas. Muziejus, bendradarbiaudamas su Tibeto kultūrinio ir dvasinio palikimo išsaugojimu besirūpinančia asociacija „Tibeto kultūros namai“, kovo 4–7 dienomis šiauliečiams pristato žinomų įvairių šalių režisierių filmų programą, kurioje net 5 premjeros. Pristatyme dalyvaus asociacijos „Tibeto kultūros namai“ pagrindinė festivalio organizatorė Ilona Amulevičiūtė.

Ketvirtadienį ir penktadienį kino seansai prasidės 18 ir 19.30 val., šeštadienį, sekmadienį – 16 ir 18 val. Kovo 6 d. 14 val. vyks pažintinė paskaita apie budizmą „Informacija, meditacija ir požiūrio įgyvendinimas“.

Bilietų kainos: vienas kino seansas – 6 Lt, du kino seansai – 10 Lt, paskaita – 6 Lt.

Asociacija „Tibeto kultūros namai“ plačiajai Lietuvos visuomenei siekia atskleisti Tibeto palikimą – budizmo kultūrą. Daugybę amžių Tibete saugoti mokymai apie beribį žmogaus potencialą šiandien vis labiau domina Vakarų visuomenę. Kodėl? Nes jie atitinka vakariečių kritišką požiūrį ir nepriklausomą charakterį. 2009 metų rudenį asociacija pristatė renginių ciklą „Budos mieste“, per kurį budistinių thankų (ritininės tapybos) parodą bei pažintines budizmo paskaitas Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose aplankė maždaug 5000 žmonių. „Tibeto budizmo kultūra labai įdomi ir spalvinga, ilgą laiką ji nebuvo tyrinėta. Ji ir šiandien žadina žmonių domėjimąsi budizmu. Dalį žmonių domina Tibeto laisvės tema, tačiau mūsų veikla skirta budizmo kultūrai puoselėti“, – teigia asociacijos „Tibeto kultūros namai“ vadovė K. Levanaitė.

Per festivalį filmų žiūrovų laukia ilga, jaudinanti ir neįtikėtinų atradimų kupina kelionė po budizmo kultūros lobynus. Pasak asociacijos vadovės, festivalio žiūrovai pamatys dokumentinius filmus, atskleidžiančius viršlaikę budizmo mokymų prasmę, paaiškinančius šiuolaikinių žmonių susidomėjimą budizmu bei pristatančius budizmo kelią į Vakarus. 15 metų budizmą praktikuojantis kino kūrėjas Thomas Schmidtas apie savo režisuotą filmą „Senovės Tibeto beieškant“ sako: „Mano sutikti jogai ir tai, ką pamačiau, toli gražu neatitinka mūsų nusistovėjusio supratimo apie tai, kaip viskas yra iš tiesų“.

Festivalio „Budos kine“ filmai suskirstyti į tris programas, kad kiekvienas žiūrovas galėtų atrasti sau rūpimą temą. Siekiama kuo išsamiau pristatyti budizmo vertybes, istoriją ir plėtrą Vakaruose. Programos „Kelionės į Rytus“ dokumentiniai filmai „Senovės Tibeto beieškant“ ir „Tibetiečių žinia: budizmas“ pasakoja apie Azijos tyrinėjimus, programos „Tibeto akimirkos“ vaidybiniai filmai „Keliautojai ir magai“, „Išdykę vienuoliai“ atskleidžia tibetiečių gyvenimo akimirkas, o programos „Budizmas Vakaruose: Rytų išmintis šiuolaikiniame gyvenime“ dokumentiniai filmai „Tobulo mokytojo žodžiai“, „Skaidrusis Lama“ ir „Budizmas šiuolaikiniame pasaulyje“ pristato vakarietiškojo budizmo veidą.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Kondrotaitė, tel. (8 41) 43 36 80, [email protected] ir asociacijos „Tibeto kultūros namai“ pagrindinė festivalio organizatorė Ilona Amulevičiūtė, mob. 8 600 38 529, [email protected].

Daugiau informacijos: www.ausrosmuziejus.lt, www.tkn.lt

FESTIVALIO „BUDOS KINE“ PROGRAMA ŠIAULIŲ „AUŠROS“ MUZIEJUJE

Ch. Frenkelio vila (Vilniaus g. 74)

Kovo 4 d. / Ketvirtadienis

17.30 val.

„Budos kine“ pristatymas

18 val.

„Tibetiečių žinia: budizmas“ (dokumentinis f.), Prancūzija, 1964 m., trukmė 66 min.

Režisierius Arnaud Desjardin.

Premjera Lietuvoje.

19.30 val.

„Tobulo mokytojo žodžiai“ (dokumentinis f.), Kanada, 2003 m., trukmė 103 min.

Režisierė Lesley Ann Patten.

Premjera Lietuvoje.

Kovo 5 d. / Penktadienis

18 val.

„Skaidrusis Lama“ (dokumentinis f.), Rusija, 2006 m., trukmė 65 min.

Režisierė Anna Novikova.

19.30 val.

„Keliautojai ir magai“ (nuotykių drama f.), Australija, 2003 m., trukmė 108 min.

Režisierius Khyentse Norbu.

Premjera Lietuvoje.

Kovo 6 d. / Šeštadienis

14 val.

Paskaita apie budizmą „Informacija, meditacija ir požiūrio įgyvendinimas“

16 val.

„Senovės Tibeto beieškant“ (dokumentinis f.), Vokietija, 2007 m., trukmė 76 min.

Režisierius Thomas Schmidt.

Premjera Lietuvoje.

18 val.

„Budizmas šiuolaikiniame pasaulyje “ (dokumentinis f.), Danija, 2006 m., trukmė 46 min.

Režisierius Henrik Nielsen.

Premjera Lietuvoje.

Kovo 7 d. / Sekmadienis

16 val.

„Tobulo mokytojo žodžiai“ (dokumentinis f.), Kanada, 2003 m., trukmė 103 min.

Režisierė Lesley Ann Patten.

Filmas kartojamas.

18 val.

„Išdykę vienuoliai“ (komedija), Australija, 1999 m., trukmė 93 min.

Režisierius Khyentse Norbu.

Bilietų kainos:

vienas kino seansas – 6 Lt,

du kino seansai – 10 Lt,

paskaita – 6 Lt.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23489285sec.