Kaziuko mugėje Europos jaunimo kūriniai Lietuvos visuomenei

Tarptautinio projekto „ArtFactory“ (liet. – „Menų fabrikas“) dalyviai, jaunimas iš septynių Europos valstybių, jau rytoj tradicinėje Vilniaus Kaziuko mugėje pristatys bendrus kūrybos darbus. „ArtFactory“ Kaziuko mugė laukia lankytojų Lukiškių aikštėje kovo 5 d. (12–17 val.), kovo 6 d. (11–16 val.).

Jaunimo terpė Kaziuko mugėje

Pernai metais Vilniaus etninės kultūros centro direktorės Mildos Ričkutės iniciatyva Kaziuko mugėje atsirado terpė jaunimui. Šiemet jau antri metai kaip vyksta Alternatyvioji Kaziuko mugė, kurioje aktyviai dalyvauja jaunimas.

Pasak Vilniaus etninės kultūros centro direktorės, jaunimas visuomet buvo naujų idėjų iniciatorius. Naujas požiūris labai sveikintinas, nes suteikia gyvybės pačiai Kaziuko mugei, padeda atsirasti naujoms tradicijoms, juk nuo senų laikų jaunimas įkvėpdavo gyvasties mugei. M. Ričkutė teigė: „Projektas „ArtFactory“ yra spalvingas kultūrine prasme ir į Kaziuko mugę įneša naujų kūrybinių idėjų. Be galo įdomu pamatyti, kaip mus mato kitų šalių žmonės, kaip jie suvokia mūsų kultūrą“.

Skatinamas jaunimo novatoriškas požiūris į amatus

„Tarptautinio mainų projekto „ArtFactory“ pagrindinis tikslas – skatinti tarpkultūrinį dialogą, įtraukiant jaunus žmones iš Europos valstybių ir, derinant skirtingų šalių amatų tradicijas, kurti įvairius kūrinius. Šį tikslą jau pasiekėme, o dabar norime Lietuvos visuomenei pristatyti bendrus kūrinius“, – džiaugėsi projekto „ArtFactory“ vadovė Giedrė Pigagaitė.

Projekte Europos jaunimas skatinamas atsigręžti ir išsaugoti savo tautos kultūrą bei tradicijas, o svarbiausia – šia idėja ir liaudies darbais atvirai pasidalyti su Lietuvos visuomene.

„Su „ArtFactory“ projektu norėjome parodyti, kad tradicinius dirbinius gali kurti ne tik vyresnio amžiaus liaudies amatininkai, bet ir jaunimas, kurio novatoriškas požiūris į amatus, platesnis akiratis, veiklumas, leidžia naudoti naujas technologijas, spalvas, pateikti tradicinį gaminį visuomenei įdomiame kontekste. Projekto dalyvių kultūriniai, tradicijų skirtumai buvo akstinas formuotis kūrybinei terpei, leido atrasti naujų erdvių interpretacijoms ir suteikė galimybę pažvelgti į tradicinę Kaziuko mugę iš kito alternatyvaus taško“, – mintimis dalijosi projekto iniciatoriai Aurelijus Vaškys, Karolis Pigaga ir Andrius Genys.

Kultūros pažinimas per kūrybą

Projekte dalyvauja 40 jaunuolių iš Ispanijos, Belgijos, Bulgarijos, Norvegija, Turkijos, Latvijos, Lietuvos. Atstovai iš kiekvienos valstybės pristatė jų šaliai būdingas technikas. Lietuviškų amatų pagrindų mokė patyrę meistrai bei tautodailininkai.

„ArtFactory“ projekto dalyvių darbai bus pristatyti Vilniaus Kaziuko mugėje. Vėliau jie keliaus į virtualią parodą elektroninėje mugėje http://www.e-kaziukas.lt/.

Turkijos komandos atstovas Pelin Sever teigė: „Liaudies menas yra geriausias būdas pažinti skirtingas šalių kultūras. Šie tarptautiniai mainai suteikė galimybę pažinti ne tik Lietuvos kultūrą, bet visų projekte dalyvavusių šalių unikalumą“.

„Visiems dalyviams, tai nepakartojama galimybė pažinti kitų šalių tradicinius amatus, tokius kaip sidabrinių papuošalų ir pinikų gamyba, grafiti (Belgija), žvakių liejimas, „Martinesa“ (Bulgarija), mandalų gamyba (Ispanija), apsaugos nuo piktųjų akių (Turkija). Europos tautų jaunimas be galo noriai ir nuotaikingai įsitraukė į visus darbus. Kanklės, keramika, gobelenas, dekupažas, pynimas iš šiaudų, dekoratyvinių medelių gamyba – tai tik dalelė to, ką mes kūrėme kartu“, – pasakojo projekto dalyvė Rūta Juodaitytė.

Didžiausias susidomėjimas verbų rišimu

Labiausiai Europos jaunimą sudomino verbų rišimas. Mene Yurokova iš Bulgarijos sakė: „Visus sužavėjo verbos! Tautodailininkė Agata Granicka, vedusi šį seminarą, tartum atvėrė duris į magišką gėlių pasaulį. Ateityje šį amatą pristatysime ir savo šalių visuomenei“.

Taip pat didelio susidomėjimo susilaukė kalvystės amatai bei papuošalų gamyba.

Nuo idėjos iki įgyvendinimo

Idėja organizuoti tarptautinių mainų projektą kilo 2009 metais vykusios Vilniaus Kaziuko mugės metu.

„Dalyvaudami Kaziuko mugėje pastebėjome, kad į ją atvyksta daugiausiai svečiai iš kaimyninių šalių, o tolimesnės šalys nežino apie šią lietuvišką šventę. Tad pasikvietę mainų dalyvius iš kitų valstybių populiariname Lietuvos kultūros reiškinį – tradicinę Kaziuko mugę“, – teigė Aurelijus Vaškys.

Projektas finansuojamas remiant Europos komisijai. Tarptautiniai jaunimo mainai „ArtFactory“ remiami iš Europos Sąjungos fondų lėšų pagal programą „Veiklus jaunimas“.

Daugiau informacijos:

www.e-kaziukas.lt

www.artfactory.lt

Теl.+370678 53665

El. paštu: [email protected]

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.202281sec.