Liudo Alseikos žygio dviračiais Klaipėda–Vladivostokas paminėjimas

2010 m. gegužės 2 d., sekmadienį, 17 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Dviračių muziejuje (Vilniaus g. 139, Šiauliai) – apsilankys žygio dviračiais „Klaipėda–Šiauliai“ dalyviai. Lietuvos keliautojų klubo prezidento Algimanto Jucevičiaus organizuojamas žygis skiriamas vieno iš garsiausių Lietuvos keliautojų dviračiais Liudo Alseikos (1887–1960) žygio „Klaipėda–Vladivostokas“ 50-mečio jubiliejui paminėti. Simbolinėje kelionėje dviračiais ruošiasi dalyvauti ir žygio „Klaipėda–Vladivostokas“ dalyvis estas Matis Lervandis.

Dvi dienas truksiantį žygį dviračiais sudarys du etapai: gegužės 1 dieną dviratininkai pajudės iš Klaipėdos ir važiuos iki Telšių, o gegužės 2-ąją apie 14 val. planuojama atvykti į Kuršėnus ir L.Alseikos gimtinėje, Kvietkeliuose, pastatyti koplytstulpį. 17 val. numatoma pasiekti galutinį žygio tašką – Šiaulius ir Dviračių muziejų, kuriame įrengta L.Alseikai skirta ekspozicija, eksponuojamas jo dviratis, asmeniniai daiktai, fotografijos.

Žinomas Lietuvos keliautojas dviračiais – L.Alseika – gimė 1887 m. balandžio 25d. Šiaulių apskrities Kvietkelių dvare bajorų šeimoje. Mokėsi Šiaulių gimnazijoje, vėliau – Baškirijoje, Ufoje baigė geodezijos mokyklą ir įgijo inžinieriaus geodezininko specialybę. 1921 m. grįžęs į Lietuvą, dirbo Žemės tvarkymo departamente, Biržų, Tauragės, Ukmergės apskrityse žemės tvarkytoju. Už nuopelnus Tėvynei buvo apdovanotas Gedimino ordinu.

Vėliau L.Alseika apsigyveno Klaipėdoje. Buvo Klaipėdos kraštotyros muziejaus mokslinis bendradarbis, tarptautinės esperanto asociacijos atstovas Lietuvoje, pedagogas, kelionių organizatorius, aktyviai dalyvavo organizuojant pirmuosius respublikinius ir Pabaltijo šalių turistų sąskrydžius.

Dviračiu apkeliavęs Lietuvą ir Baltijos šalis, būdamas garbaus 73 metų amžiaus, L.Alseika suorganizavo pirmąjį lietuvių žygį per du žemynus – Europą ir Aziją – iš Klaipėdos į tolimiausią Rusijos miestą Vladivostoką. Pasienio miestas Vladivostokas sovietiniais metais buvo uždaras, į jį patekti buvo sudėtinga. 1960 m. Vladivostokas šventė 100 metų jubiliejų ir tai buvo palankus metas aplankyti šį miestą. 1960 m. gegužės 1 dieną, vadovaujami L.Alseikos, į pusmečio kelionę dviračiais išsiruošė keturi lietuviai: Algimantas Knašas, Algirdas Petkūnas, Gofredas Šimkus, Domas Vitkus ir du estai: Matis Lervandis ir Evaldas Seibė. Tačiau devynioliktąją žygio dieną Rusijoje, apie 200km už Maskvos, sunkvežimis mirtinai sužalojo L.Alseiką. Žygio dalyviai pargabeno savo vadovo palaikus į Klaipėdą.

Po šios tragedijos L.Alseikos bendražygiai išliko ištikimi savo lyderio svajonei. Prie žygeivių prisijungė Danielius Štaras ir septynių vyrų komanda, pasivadinusi Liudo Alseikos grupe, iškeliavo į Vladivostoką. 1960 m. spalio 9 d. keliautojai pasiekė savo tikslą. Per 162 žygio dienas dviratininkai įveikė 11 800 km ir į Ramiojo vandenyno bangas iš gertuvės išpylė Baltijos jūros vandenį.

 

Išsamesnę informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Technikos istorijos skyriaus vedėja Angelė Milienė (8 41) 52 43 99.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24418688sec.