Kaip Lietuva atrodo iš Briuselio?

2010 m. birželio 3 d., ketvirtadienį, 17 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) įvyks susitikimas-diskusija „Kaip Lietuva atrodo iš Briuselio?“ Renginio svečias ir pranešėjas – Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras, Europos Parlamento narys Justas Vincas Paleckis. Renginys tęsia nuo kovo mėn. ,,Aušros“ muziejuje vykstančių susitikimų su Nepriklausomybės akto signatarais ciklą.

Renginio tema „Kaip Lietuva atrodo iš Briuselio?“ pasirinkta neatsitiktinai – J. V. Paleckis yra vienas iš trijų lietuvių, į Europos Parlamentą išrinktų antrajai kadencijai. Dirba jau septintus metus, tiek, kiek laiko Lietuva yra Europos Sąjungos narė. Sukaupė turtingos patirties, gilinosi į daugelį pastaruoju metu ES šalims tekusių ekonominių, finansinių ir politinių iššūkių. Ne tik stebėjo ES gyvenimą iš vidaus, bet ir analizavo problemas, darė išvadas ir apibendrinimus.

Kita vertus J. V. Paleckis turi puikią galimybę palyginti visos ES ir Lietuvos realijas. Per šešerius darbo Europos Parlamente metus jis neatitolo nuo savo krašto kasdienių reikalų, aplankė visus Lietuvos miestus ir rajonus. Ir beveik visur susitikdamas su žmonėmis, išgirsdavo tą patį klausimą: „Kaip Lietuva atrodo iš ten, iš Briuselio?“

„Prieš dvejus trejus metus žmonės nenorėjo tikėti, kai sakydavau, kad dauguma kolegų, ypač iš naujųjų ES valstybių, Lietuvai pavydi sparčios pažangos, įspūdingo ekonomikos augimo. Šiandien, deja, tas pavydas visiškai išblėso – jau nuo 2008 m. vidurio Lietuva ėmė pirmauti pagal infliacijos šuolius, finansinė krizė skaudžiai smogė mūsų ekonomikai, akivaizdžiai krito gyvenimo lygis. „Eurostato“ veidrodis rodo, kad esame tarp pirmaujančių ir pagal socialinę atskirtį, nedarbą, savižudybes, emigracijos mastus ir gyvenimo trukmės mažėjimą, pagal dar ne vieną minusinį rodiklį,“ – teigia J. V. Paleckis. Tačiau europarlamentaras siūlo nesutirštinti spalvų piešiant šiandieninės Lietuvos paveikslą ES kontekste. Sudėjus minusus ir pliusus – pastarieji nusveria. Žvelgiant iš Briuselio Lietuva atrodo normali jauna Europos valstybė, turinti augimo ir tobulėjimo perspektyvas.

Prelegentas pasirengęs diskusijai, tad pokalbis gali įgauti ir kitą kryptį: „Kaip Briuselis atrodo iš Lietuvos? Kas šiandien lietuviui yra Europa? Ko Lietuva gali tikėtis iš Europos Sąjungos ateityje ir ką pati jau gali duoti?“

Maloniai kviečiame dalyvauti.

Informaciją apie renginį teikia Ryšių su visuomene skyriaus redaktorė Vita Morkūnienė tel. 841 399278, 8614 09090.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3128438sec.