Kaukų piliakalnis Alytaus rajone atgyja naujam gyvenimui

Bendromis Alytaus rajono savivaldybės, Miroslavo seniūnijos, bendruomeninės organizacijos „Dainavos kaukas" ir Parėčėnų kaimo bendruomenės „Mažoji sodybėlė" pastangomis buvo sutvarkytas Miroslavo seniūnijoje Peršėkės kairiojo kranto vingyje esantis Kaukų piliakalnis. Jame įrengti nauji mediniai laiptai bei tiltelis į piliakalnį, iškirsti menkaverčiai krūmai, sutvarkytos piliakalnio prieigos.

Kaip pasakojo savivaldybės administracijos Kultūros ir paveldosaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Vytenis Skendelis, 1967-1969 m. archeologinių tyrimų metu buvo nustatyta, kad piliakalnyje yra du pagrindiniai sluoksniai. Žemutiniame V-IX a. sluoksnyje aptikta grublėtos keramikos ir dirbinių, viršutiniame X-XI a. - akmenų grindinių, židinių, grūdų, įvairių papuošalų liekanų - smeigtukų, karolių, segių, žiedų, ūkinės paskirties dirbinių, žiestos keramikos, gyvulių ir žmonių kaulų.

Manoma, kad piliakalnyje stovėjusi medinė pilaitė buvo sudeginta jos puolimo metu intensyviai apšaudžius ją iš lankų. Tai liudija ir archeologinių tyrinėjimų metu surinkti 126 įvairių formų strėlių antgaliai. Taip pat pasakojama, kad piliakalnyje paskendusi bažnyčia, o sekmadieniais, sumos metu, girdėti po žeme skambinant varpais.

Pasak Kultūros ir paveldosaugos skyriaus vyriausiojo specialisto V. Skendelio, glaudaus bendradarbiavimo dėka rajone turime dar vieną gražiai sutvarkytą piliakalnį. „Tikimės, kad jis taps žmonių susibūrimo ir įvairių renginių vieta. Piliakalnio sutvarkymas - puikus pavyzdys, kaip susitelkus galima pagražinti aplinką, kurioje gyvename",- sakė V. Skendelis.

Kaukų piliakalniui sutvarkyti Alytaus rajono savivaldybė skyrė 4000 Lt, parėmė, duodamos medienos, gamindamos laiptus, tvarkydamos aplinką seniūnijos bendruomenės.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27645183sec.