«Privati teritorija» pristatoma Ch. Frenkelio viloje

2010 m. lapkričio 27 d., šeštadienį, 16 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch.Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) įvyks Rolando Rastausko esė rinktinės „Privati teritorija“ pristatymas. Dalyvaus: Nacionalinės premijos laureatai – rašytojas Rolandas Rastauskas, pianistas Petras Geniušas ir kompozitorius, eseistas Šarūnas Nakas, „Apostrofos“ leidyklos direktorė Giedrė Kadžiulytė, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis.

R.Rastausko esė rinktinės „Privati teritorija“ pristatymas – tai vienas iš jubiliejinio šiuolaikinio meno festivalio VIRUS'15 renginių. Festivalio, nuolat kviečiančio į pačius įvairiausius vaizduojamojo meno, šiuolaikinio šokio, teatro, performansų, diskusijų, muzikos, konceptualios mados, edukacijos renginius, vienas iš etapų šiemet bus surengtas ir muziejaus erdvėse. Visi, mėgstantys literatūra, kokybišką eseistiką, galės pasiklausyti esė rinktinės pristatymo išskirtinėje Ch. Frenkelio vilos atmosferoje.

Naujoji R.Rastausko esė rinktinė „Privati teritorija“ gali būti laikoma natūralia premijomis įvertinto ir skaitytojų pamėgto „Kito pasaulio“ (2004) tąsa. Ir čia, pasak Giedros Radvilavičiūtės, – kultūros skilties formatas iš pirmo žvilgsnio „svetimoje“ teritorijoje. Ir čia „eurolietuvio“ stebėtojo akyse besiformuojanti tikrovė (šįsyk naujųjų medijų gerokai praplėsta) reflektuojama per vidinių potyrių prizmę. Ir čia autorius daug dėmesio skiria kelionių aprašymams, tęsdamas vieną sėkmingiausių travelogų pastarojo meto lietuvių raštijoje. Ir čia – nepakartojamas, iš vienos frazės atpažįstamas RoRa stilius.

Pats autorius apie naujausią esė rinktinę teigia, jog sunkiausia aprašyti tai, ką žinai geriausiai: „Kai nuojautos virsta patyrimu, žinojimas, užuot atsidėjęs kažkokiu belaikiu šlaku, ištirpsta žmogaus esybėje, „išsivaikšto“ egzistavimo apytakoje. Žinojimas – tai ne formulės, o išvalyta šviesi erdvė, iš principo atsisakanti būti sandėliu. Tą gerai žino prisiekę keliautojai, vienuoliai ar kitokie nuskaidrėję „būties minimalistai“. Žinojimas – visada vienišojo kelias. Itin privati teritorija“.

Rinktinės pristatyme kiekvienas galės rasti tai, kas jį sudomintų, priverstų įsiklausyti ir susimąstyti. Patirti kas yra, pasak Leonido Donskio, intymumo ir distancijos dermė, lygiai kaip ir privatumo ir vienišumo dialektika, kuri R. Rastausko eseistikoje yra neabejotinai pati įtikinamiausia visoje lietuvių eseistikos ir publicistikos sferoje.

Informaciją teikia „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė, tel. (8 41) 43 36 80, autorius R. Rastauskas, mob. tel. 8 611 54337.

Informacija naudota iš www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-02-22-r-rastausko-ese-rinktine-privati-teritorija/40851

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19325304sec.