Paroda, skirta tautos pergalei

2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienį, 16 val. Šiaulių "Aušros" muziejaus Aušros alėjos rūmuose (Aušros al. 47) vyks parodos "1991 m. sausio 13-oji", skirtos Laisvės gynimo 20-mečiui, atidarymas. Paroda surengta iš ,,Aušros“ ir Lietuvos nacionalinio muziejų rinkinių. Atidaryme dalyvaus Šiaulių universiteto Istorijos katedros doc. dr. Arūnas Gumuliauskas, sausio įvykių liudininkai, parlamento gynėjai. Bus demonstruojama dokumentinė kino kronika.

Paroda veiks iki 2011 m. kovo 12 d.

Paroda ,,1991 m. sausio 13-oji“ skiriama tautos pergalei, galutinai įtvirtinusiai Lietuvos nepriklausomybę. 1990 m. pilietiškai nusistačiusi tauta atkūrė nepriklausomą Lietuvos valstybę. Lietuva antrą kartą XX amžiuje įsiliejo į nepriklausomų pasaulio valstybių bendriją. Nepriklausomybės įtvirtinimo istorijos apogėjus – 1991 m. sausio 13 dienos įvykiai Vilniuje – kai Lietuvos žmonės dvasine tvirtybe, tiesos ir meilės dvasia atrėmė sovietų agresiją ir apgynė Tėvynės laisvę. Beginklė Lietuva kovojo ne tik dėl savo teisės išlikti laisva, nepriklausoma valstybe, bet ir už demokratijos pamatinių vertybių pergalę visoje Europoje. Lietuvos laimėjimas Sausio 13-osios naktį buvo ir visos Europos laimėjimas, nes paskatino SSRS virsmą, atvėrė kelius vieningai ir laisvai Europai, jos tautų solidarumui. Laisvės banga ėjo toliau į Rytus, apšlakstyta Sausio 13-osios aukų krauju.

Parodos ,,1991 m. sausio 13-oji“ medžiaga primena skaudžias 1991 m. sausio 13-osios akimirkas Vilniuje – Vilniaus televizijos bokšto šturmą, Lietuvos radijo-televizijos pastato, Spaudos rūmų užėmimą, sovietinės agresijos aukas, parlamento gynybą, Lietuvos žmonių ryžtą ir susitelkimą smurto ir gedulo dienomis. Parodoje pristatomi ir 1991 m. sausio įvykiai Šiauliuose: šiauliečių protesto mitingai Saulės laikrodžio aikštėje ir prie miesto savivaldybės, budėjimai prie svarbiausių miesto objektų: savivaldybės, televizijos bokšto, policijos ir kt.

Sausio įvykiai paspartino ir Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos kūrimą: 1991 m. sausio 17 d. buvo priimtas Lietuvos Respublikos savanoriškos krašto apsaugos tarnybos įstatymas. Parodoje demonstruojami dokumentai apie Savanorių Šiaulių rinktinės Šiaulių kuopos formavimąsi. Šiaulių kuopos savanoriai buvo aktyvūs parlamento, televizijos bokšto ir kt. objektų gynėjai. Parodoje galima išvysti ir keletą ginklų, naudotų Aukščiausiosios Tarybos gynėjų.

Parodoje eksponuojamų fotografijų autoriai – šiauliečiai: Vaidotas Kisielis, Jonas Tamulis, Romualdas Struoga, Juozas Bindokas.

Parodoje bus demonstruojama dokumentinė kino kronika – šiauliečio autoriaus Algirdo Kulikausko filmai: ,,Išaušo skausmo diena“, ,,Sausio 13-oji Šiauliuose“, ,,Barikados“ ir kt.

Išsamesnę informaciją teikia Šiaulių ,,Aušros“ muziejaus Naujausios istorijos sektoriaus vedėja Birutė Lukošiūtė, tel. (8 41) 52 43 94.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15944409sec.