Malūnininko troboje iškepta pirmoji duonelė

2011 m. vasario 11 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) žiniasklaidos atstovams buvo pristatyta naujoje duonkepėje iškepta ruginių ir kvietinių miltų duona. Pirmą kartą iškepta duonelė, pagardinta aviečių uogiene, nenuvylė ragautojų. Visi, taip pat norintys paskanauti tikros naminės duonos, jau ankstyvą pavasarį galės dalyvauti edukaciniame užsiėmime „Duonos kepimas“.

Pakviestuosius į šio edukacinio užsiėmimo pristatymą malūnininko troboje pasitiko ir apie duonos kepimo procesą pasakojo tautiniu kostiumu vilkinti šeimininkė, edukacinių programų kuratorė Rasa Daukšienė. Susirinkusieji ne tik išvydo, kaip pusantros valandos kepusi duonelė buvo ištraukta ant ližės, suraikyta, bet ir pirmieji galėjo paragauti Žaliūkių malūnininko troboje keptos duonos. Raugas ir tešla pagal senovinį receptą buvo paruošti iš anksto. Šviesi duonelė kepta iš UAB „Ustukių malūnas“ gaminamų ruginių ir kvietinių miltų.

Pasak pirmuosius lankytojus priėmusios edukacinių programų kuratorės, duoną paprastai minkydavo pati šeimininkė, mergaitėms šio proceso nepatikėdavo, kiekvienas duonos kepaliukas buvo ruošiamas su meile, apglostomas ir tik tada šaunamas į krosnį. Duonos kepimo dieną nebuvo galima pyktis bei nieko niekam skolinti, kad neišneštų iš namų duonos skalsos. Pagal duonos raikymo storį buvo galima spręsti, ar šeimininkė dosni, ar šykšti.

Daugiau nei prieš pusšimtį metų nugriautame, o šiandien atstatytame malūno savininkų Danielių šeimos name jau nuo pavasario įsitvirtins edukacinis užsiėmimas „Duonos kepimas“. Jame vienu metu galės dalyvauti iki 30 žmonių. Per dvi valandas truksiantį procesą lankytojai išgirs pasakojimą apie sunkų duonos kelią nuo sėjos iki tešlos užmaišymo ir pašovimo į krosnį, sužinos valstiečių buityje gyvavusias duonos kepimo tradicijas, papročius ir ritualus, stebės, kaip bus suformuojama, šaunama į krosnį, kepama duonelė, galės jos paragauti. Edukacinio užsiėmimo kaina – 100 Lt grupei ir bilietas asmeniui – 4 Lt. Bus taikomos ir nuolaidos. Taip pat malūnininko troboje veiks ir kiti edukaciniai užsiėmimai: „Vilnos vėlimo ABC. Šlapiasis vėlimas“, ,,Kiaušinių marginimas“, „Lietuvių liaudies senieji karpiniai“, „Užgavėnių kaukės“ ir kt.

Daugiau informacijos http://www.ausrosmuziejus.lt/.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė, tel. +370 41 43 36 80 arba mob. tel. +370 687 71494.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37903214sec.