Atidaryta 12-oji Vilniaus knygų mugė

Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO atidaryta 12-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Didžiausia Baltijos šalių, kartu ir viso regiono mugė tradiciškai truks keturias dienas – iki vasario 20-osios. Vilniaus knygų mugės atidarymo renginyje dalyvavo jos globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Vilniaus miesto meras Raimundas Alekna, kiti svečiai.
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, atidarydama mugę, sakė esanti įsitikinusi, jog kiekvienas iš mūsų turi asmeninį santykį su knyga. Nesvarbu, kaip ta knyga yra skaitoma – popieriuje ar kompiuterio ekrane, kiekvienu atveju, kiekvienam iš mūsų ji išlieka tuo, kas suteikia žinių, išminties, pasitikėjimo savo jėgomis. „Šių metų mugė skirta dviems didiesiems – poetui Czesławui Miłoszui ir kompozitoriui M. K. Čiurlioniui. Bet ne tik jiems, manau, jog taip pat ir poetui Justinui Marcinkevičiui“, - sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Atidarymo metu vasario 16 d. mirusio poeto Justino Marcinkevičiaus atminimas buvo pagerbtas tylos minute.
„Vilniaus knygų mugė – vienas iš reikšmingiausių įvykių mūsų šalies kultūriniame gyvenime. Ji yra didžiausia Baltijos šalyse ir visame regione, ir tai – pats geriausias knygų mugės svarbos, reikšmingumo įrodymas“, - kalbėjo Prezidentė. Prie šių metų mugės šūkio „Už teisę skaityti“ ji sakė norinti pridėti dar vieną žodį – „Už teisę galėti skaityti“.

Apie mugę:

Vilniaus knygų mugė šiuo metu yra lankomiausia LITEXPO paroda. Pernai mugėje užregistruotas rekordinis lankytojų skaičius – 59.200. Vilniaus knygų mugę organizuoja Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO, Lietuvos leidėjų asociacija, Tarptautinių kultūros programų centras. Kultūrinės programos rėmėja – LR kultūros ministerija.


Mugės dienos:

vasario 17 d., ketvirtadienis, 10-19 val. – BIČIULIŲ DIENA
vasario 18 d., penktadienis, 10-21 val. – ILGASIS PENKTADIENIS
vasario 19 d., šeštadienis, 10-21 val. – NEKASDIENIŲ PASIMATYMŲ DIENA
vasario 20 d., sekmadienis, 10-17 val. – ŠEIMOS DIENA.
Skaitytojų lauks ne tik įprastas Ilgasis penktadienis. Nekasdienių pasimatymų šeštadienis šiemet lankytojų ir dalyvių pageidavimu taip pat pailgėjo – mugė dirbs iki 21 val

Bilietai: 10 Lt ir 7 Lt (moksleiviams, studentams, senjorams). Bilietas į visas keturias mugės dienas kainuos 25 Lt.
Tie, kurie nenori stovėti eilėse prie bilietų kasų, gali juos iš anksto įsigyti visose „Bilietų pasaulis“ kasose, o taip pat internete www.bilietupasaulis.lt

Mugės dalyviai: 220 kompanijų iš 9 šalių, tarp dalyvių – 40 iš užsienio.
Mugės renginiai: 330, tarp jų: 66 skirti vaikams ir visai šeimai, 50 kūrybinės studijos renginių, 10 meno parodų, 4 Diskusijų klubo diskusijos, 8 apdovanojimų ceremonijos.
Bendras mugės plotas su renginių zonomis – 10 400 kv.m., ekspozicinis plotas – 6579 kv.m.
Mugė vyks trijose LITEXPO ekspozicijų salėse: 3-oje, 4-oje, 5-oje.
3-oji ir 5-oji salės – mugės dalyvių ekspozicijos.
4-oji salė tradiciškai skirta vaikams ir visai šeimai. Čia įsikurs kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“.
Kultūriniai renginiai vienu metu vyks 10-tyje skirtingų vietų: konferencijų salėse 5.1, 5.2, 5.3, 5.5, 3.2, Forume, Rašytojų kampe/LRT studijoje, Vaikų scenoje ir kūrybinėje studijoje, Knygos kino salėje (konferencijų salė 1.1).
Meno parodos bus eksponuojamos 3-ios salės galerijoje ir kūrybinėje studijoje.

Vilniaus knygų mugės akcentas

Šiemet mugės dėmesio centre – Czesławo Miłoszo asmenybė bei kūryba, nes 2011-ieji paskelbti šio iš Lietuvos kilusio Nobelio premijos laureato metais. Minint Czesławo Miłoszo (1911-2004) 100-ąsias gimimo metines, Vilniaus knygų mugėje rengiamos dvi Diskusijų klubo diskusijos. Apie Miłoszo asmenybę ir įtaką lenkų bei lietuvių kultūroms kalbėsis, prisiminimais dalinsis Tomas Venclova, Alexandr‘as Fiut‘as, Viktorija Daujotytė, Jerzy Illg‘as, Agnieszka Kosińska, Mindaugas Kvietkauskas. Alfredo Bumblausko ir Tomo Venclovos dialoguose bus klausiama, kiek LDK tradicija aktuali šiandienos Lietuvos kultūrai, ką šiandien Lietuvai reiškia Tėvynės ieškojęs Miłoszas? Vyks ir nemažai kitų Miłoszui skirtų renginių, tarp jų – Dalios Michelevičiūtės režisuotas spektaklis pagal jo kūrybą „Kalbos galia“, naujų jo knygų vertimų pristatymai, fotografijų paroda, speciali Czesławo Miłoszo literatūrinė svetainė-kūrybinės dirbtuvės, 3 dokumentiniai filmai apie šią iškilią asmenybę, ekranizacija pagal jo romaną „Isos slėnis“.
Iš viso mugėje vyks net 13 Czesławui Miłoszui skirtų renginių.

Vilniaus knygų mugės naujienos

Šių metų mugės naujovė – Knygos kino salė. Idėją Vilniaus knygų mugėje įkurti Kino salę organizatoriai brandino ne vienerius metus. Visi filmai, kurie bus rodomi mugėje, yra susiję su literatūra ar jos kūrėjais. Tai ir dokumentiniai filmai apie rašytojus arba menininkus, tai ir literatūros kūrinių ekranizacijos. Bus galima pamatyti 6 dokumentinius filmus apie žymius meno, kultūros veikėjus ir 8 meninius filmus, dauguma iš jų – garsių romanų ekranizacijos.

Mugės Rašytojų kampas šiemet veiks drauge su Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos studija, kuri bus įrengta naudojant specialias akustines sienas, apsaugančias nuo salės triukšmo. Rašytojų kampe/LRT studijoje visas keturias dienas vyks ne tik renginiai – čia bus filmuojamos laidos, vyks tiesioginės radijo transliacijos iš mugės. LRT kvies lankytojus tapti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos laidų kūrimo liudininkais, pamatyti intriguojančius laidų kūrimo užkulisius, pabendrauti su garsiausiais LRT laidų vedėjais.

Knygų bičiulių šiemet laukia ir dar viena džiugi naujiena - nemokamas mugės autobusas, kuris lankytojus į mugę veš penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį nuo Katedros aikštės. Tikslus autobuso tvarkaraštis – www.litexpo.lt Autobusą padėjo suorganizuoti Vilniaus miesto savivaldybė.

Vilniaus knygų mugės dalyviai

Mugėje dalyvaus 220 kompanijų iš 9 šalių: Lietuvos (181 dalyvių), Lenkijos (9), Baltarusijos (17), Austrijos (1), Vokietijos (6), Čekijos (1), Indijos (1), Šveicarijos (3), Rusijos (1).

Informacija www.litexpo.lt

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.31854796sec.