Savanorystės tradicijas turi Kurtuvėnų regioninis parkas

Šiais metais daug savanorių iš užsienio šalių darbuojasi Lietuvos nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose. Savanoriams yra siūlomos valstybinių parkų darbuotojams įprastos veiklos – gamtos objektų priežiūra, šiukšlių rinkimas, turistinių grupių lydėjimas parko teritorijoje, biologinės įvairovės stebėsena. 2011-uosius ES Taryba paskelbė savanorystės metais, skatinant piliečius aktyviau įsitraukti į visuomeninę veiklą.

Savanorystės tradicijas turi Kurtuvėnų regioninis parkas. Šiais metais čia darbuojasi net 4 savanoriai iš Vokietijos, Rumunijos ir Italijos. Savanoriams tenka tvarkyti regioninio parko aplinką, versti informaciją į užsienio kalbas, siūlomas net ekologinių stovyklų vadovų darbas. Iki šiol parke dirbo tik savanoriai iš užsienio, tačiau nuo šių metų kviečiami visi, norintys įsijungti į šią veiklą - tvarkant Kurtuvėnų dvaro parką bei kitas lankomas vietas. Organizatoriai pasirūpins savanorių atvežimu iš Šiaulių. Savanoriai vaišinami arbata, sumuštiniais, sudaromos sąlygos susipažinti su Kurtuvėnų regioniniame parke saugomomis vertybėmis.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai neseniai suteiktas Europos savanorių tarnybos priimančios organizacijos statusas. Pernai Kuršių nerijoje darbavosi savanoriai iš Prancūzijos ir Ukrainos, šiais metais – iš Ispanijos ir Prancūzijos. Ispanas Jorge Juan Recalde Alvarez pasakojo, kad jam „patinka dirbti gamtos parke. Tvarkome aplinką, sodiname medžius, renkame šiukšles bei lankome įvairias Kuršių nerijos nacionalinio parko vietas“.

Gražutės regioniniame parke šiais metais - 2 savanorės iš Vokietijos ir Ispanijos. Jos mokosi vesti ekskursijas ir edukacinius užsiėmimus gamtoje, organizuoja renginius vietos bendruomenei, tvarko parko aplinką, kartu su direkcijos darbuotojais vykdo kraštovaizdžio, floros ir faunos stebėjimus. Parko direkcija ketina suburti savanorių klubą, įtraukiant ir vietos bendruomenę.

Dzūkijos nacionaliniame parke iki gruodžio mėnesio darbuosis savanoriai iš Ukrainos ir Italijos. Iš italo Claudio Stellacci dienoraščio: „Darbavausi parke, padėdamas kirsti atžalas atvirose parko buveinėse, kad sudarytume geresnes sąlygas tetervinų tuoktuvėms; kitą dieną praleidome prie šaltinio, kur iškirtome krūmus, kad artėjančio sezono metu būtų galima prieiti lankytojams. Mes esame pašaukti apsaugoti gamtą nuo žmogaus arogancijos...“.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktorės Rūtos Baškytės, šiais metais saugomose teritorijose savanoriauja daugiau žmonių. Gal tai susiję, kad 2011-ieji paskelbti Savanorystės metais, tačiau pastebime ryškią savanorystės naudą saugomose teritorijose. Jauni žmonės ne tik suvokia, kad jie atsakingi už gamtos išsaugojimą, bet sulaukiame realios pagalbos, tvarkant gamtines teritorijas.

Savanoriai - tai asmenys, kurie atlieka visuomenei naudingą darbą, negaudami už tai atlygio. Savanorių judėjimas Lietuvoje labai jaunas. Lyginant su kitomis Europos šalimis, Lietuvoje į savanorišką veiklą įsitraukia žymiai mažiau žmonių. NVO informacijos ir paramos centro duomenimis, pas mus savanoriškai yra dirbę ne daugiau kaip 5 procentai žmonių, o Vokietijoje – daugiau kaip 20 procentų.

Diana Rakauskaitė, Viešųjų ryšių specialistė, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, A. Juozapavičiaus g. 9, LT-09311, Vilnius; tel.: (5) 2709048.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48295403sec.