Lietuvių menininko kūrybos istorija pristatyta Varšuvos meno mėgėjams

Lietuvos centre prie Lietuvos ambasados spalio 14 dieną Varšuvoje surengtas lietuvių menininko Stasio Eidrigevičiaus, jau tris dešimtmečius gyvenančio ir kuriančio Lenkijoje, susitikimas su jo kūrybos gerbėjais.

Renginyje pristatyta naujausia S.Eidrigevičiaus knyga ,,Casa di Stasys. Vaizdinis žodis – eskizai” (Casa di Stasys. Slowo obrazowe – szkicowniki). Šį originalų leidinį, kuriame susipina žodis ir vaizdas, išleido Lenkijos valstybinis leidybos institutas PIW.

Casa di Stasys tai menininko dienoraštis, rašytas 1997-2007 metais, gausiai iliustruotas nuotraukomis ir jo darbais.

S. Eidrigevičius, kitaip StasYs, yra vienas garsiausių lietuvių menininkų, pelnęs pripažinimą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Parodos įvairių pasaulio šalių galerijose, pagrindiniai svarbiausių tarptautinių konkursų prizai, gausybė gerbėjų šalyse – toks yra S.Eidrigevičiaus kūrybos įvertinimas. Savo knygoje menininkas bando atskleisti, koks buvo jo kūrybinis kelias, kokį matė jį supantį pasaulį.

Nuo 1980 metų, kai pirmąkart atvyko į Varšuvą, iki pat 2006 metų rugsėjo mėnesio autorius fiksavo aplinką, kurioje gyvena. Skaitytojui pateikiami Lietuvoje praleistų vaikystės ir jaunystės metų prisiminimai, meną kuriančio ir meną suvokiančio asmens įspūdžiai, įdomūs po pasaulį keliavusio žmogaus užrašai. Didelį įspūdį palieka savitas koliažas iš tokios skirtingos medžiagos, kaip lėktuvų ir aplankytų galerijų bilietai, ar Tomo Venclovos eilėraštis, dedikuotas autoriui. Skaitant S.Eidrigevičiaus knygą keliaujama po pasaulį, dalyvaujama vernisažuose, susipažįstama su žymiais kūrėjais.

Pristatydamas knygą ir kalbėdamas apie savo gyvenimą ir kūrybą, S.Eidrigevičius atvirai dalijosi įspūdžiais, įvykių ir asmenybių vertinimais, emocijomis. Gausiai susirinkusiems svečiams menininkas pristatė naują, dar niekur nerodytą dokumentinį filmą apie savo kūrybinę veiklą.

Žinomas lenkų menotyrininkas Szymonas Bojko apžvelgė S.Eidrigevičiaus kūrybą ir trumpai pristatė kitus lietuvių menininkus. Š.Bojko pabrėžė, kad Europos ir pasaulio kultūroje lietuvių menininkų kūryba unikali, nes iki šiol neatsiejama nuo pagonybės filosofijos. Būtent dėl jos įtakos tokia maža šalis davė Europos ir pasaulio kultūrai daug žymių asmenybių, tokių kaip Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Giedrius Kuprevičius ar Stasys Eidrigevičius.

Susitikimą rengė Lietuvos ambasada bendradarbiaudama su leidykla PIW, renginį parėmė Lietuvos kultūros ministerija.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 
Poilsiavimo ir kelionių pasiūlymai:
Poilsiavimo ir kelionių pasiūlymai 24.05.2024 - 30.05.2024 Towards a well - balanced body and mind! Via Vitalité
Four star weight correction and wellness centre in Latvia. We offer several programmes “Basic”, “Extra” and “Relax”. Book now +371 20 605 553 | Žiūrėti daugiau
145 EUR

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16339803sec.