Lietuvos pajūrio dviračių takai – «EuroVelo 13» ir Geležinės uždangos dviračių trasos dalis

Lietuvos pajūrio dviračių takai nuo valstybės sienos su Latvija iki Nidos ateityje bus plėtojami kaip tarptautinės dviračių trasos „EuroVelo 13“ – Geležinės uždangos trasos („Iron Curtain Trail“) dalis. Šį projektą pristatė Susisiekimo ministerijoje viešėjęs dviračių trasos iniciatorius, Europos Parlamento narys Michael Cramer.

„Geležinės uždangos dviračių trasa – prasmingas ir gražus projektas, kurį Lietuva galėtų įgyvendinti su kitomis Europos valstybėmis. Didelė dalis šiai trasai reikalingų dviračių takų Lietuvoje jau yra“, – sakė susisiekimo viceministras Arūnas Štaras.

 

M. Cramer, daugiau kaip dešimtmetį aktyviai propaguojantis dviračių transportą ir pažintinį turizmą, teigė, kad dviračių transporto plėtrai pakanka nedidelių investicijų, tačiau sukuriama didelė nauda. Jis pastebėjo, jog Europoje dviračių turizmas tampa vis populiaresnis ir kasmet paauga apie 20 proc.

 

„EuroVelo 13“ – Geležinės uždangos dviračių trasa tęsiasi daugiau kaip 7000 km. Ji žymi šaltojo karo laikais, po Antrojo pasaulinio karo, padalintos Europos ribas.

 

Dviračių trasa prasideda prie Barenco jūros Norvegijoje, eina palei Suomijos ir Rusijos valstybių sieną iki Baltijos jūros, toliau Estijos, Latvijos, Lietuvos, Kaliningrado srities, Lenkijos pajūriu iki Liubeko miesto Vokietijoje. Buvusią „geležinę uždangą“ žyminti dviračių trasa tęsiasi palei Rytų ir Vakarų Vokietijas skyrusią sieną, Čekijos sieną su Vokietija ir Austrija, Austrijos sienas su Slovakija ir Vengrija, pasiekia buvusią Jugoslaviją, Rumuniją ir Bulgariją. Trasos pabaiga – Carevo miestas Bulgarijoje, prie Juodosios jūros.

 

Ši trasa veda per daugybę nacionalinių parkų, leidžia pamatyti unikalius gamtovaizdžius, kurie išliko nepaliesti dėl savo artumo prie anksčiau buvusių draudžiamų zonų. Pakeliui kviečiama aplankyti paminklus, muziejus, po atviru dangumi išlikusias pastatų ar įtvirtinimų liekanas, primenančias buvusį politinį Europos padalijimą. Svečio nuomone, Lietuvoje Geležinės uždangos trasa driekiasi išskirtinėmis vietomis, gražiu pajūriu, per Kuršių neriją, todėl turi didelį potencialią.

 

Projekte, kuris supažindina su Europos kultūra, gamta ir istorija, dalyvauja 20 Europos valstybių. Daugelis minėtos trasos ruožų jau yra sutvarkyti ir pažymėti.

 

M. Cramer surengtame dviračių trasos pristatyme dalyvavo Susisiekimo ir Ūkio ministerijų, Valstybinio turizmo departamento, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos bei kitų institucijų specialistai, taip pat Lietuvos dviratininkų bendrijos, Lietuvos dviračių verslo asociacijos atstovai.

 

Lietuvos teritorijoje esančia šios tarptautinės dviračių trasos dalimi kviečiamas pasirūpinti pajūrio regionas – Palangos, Klaipėdos ir Neringos savivaldybės. Diskusijoje aptarta, kad kitos institucijos taip pat turėtų bendradarbiauti ateityje plėtojant šią trasą ir pritaikant ją didesniam turistų srautui.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29331994sec.