Palangoje vyksta žaliosios atostogos

Praėjusį penktadienį, rugpjūčio 8 d., Palangoje pradėtas įgyvendinti Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje inicijuotas projektas „Europiečių žaliosios atostogos“. Aplinkos ministerija – viena iš šio projekto, skirto poilsiautojus supažindinti su Europos šalių aplinkosauga, partnerių.

Dvi savaites, iki rugpjūčio 23 d., Palangos centre įkurtoje vasaros erdvėje kurorto gyventojai ir svečiai kasdien galės nusikelti vis į kitą Europos valstybę ir pasisemti jos patirties, siekdami prisidėti sprendžiant klimato kaitos ir kitas ekologines problemas. Poilsiautojų laukia teminiai renginiai, filmų peržiūros, ekologinės varžybos ir kitokia smagi veikla. Visi „Europiečių žaliųjų atostogų“ renginiai nemokami.

Jų metu įvairiose kurorto vietose migruos žaismingas ruonio muliažas. Baltijos žieduotieji ruoniai neatsitiktinai pasirinkti šio projekto simboliu. Šių žinduolių, gyvenančių šiaurinėje ir centrinėje Baltijos jūros dalyse, telikę vos pusšešto tūkstančio. XX a. pradžioje Baltijoje buvo apie 200 tūkstančių žieduotųjų ruonių. Jų labai sumažėjo dėl intensyvios medžioklės ir vandens taršos. Baltijos žieduotieji ruoniai dabar jau yra atsidūrę ties išnykimo riba, nes ir gyvena, ir veda palikuonis ant ledo. Kadangi vandens temperatūra Baltijos jūroje iki 2100 m., mokslininkų teigimu, gali pakilti 6 laipsniais ir dėl to paspartėtų ledynų tirpimas, tai turėtų katastrofiškų padarinių šiems gyvūnams. Jau dabar dėl visuotinio atšilimo ledo luitai pradeda tirpti anksčiau, ir dažnai ruonių jaunikliai, prieš sutvirtėdami ir išmokdami savarankiškai prasimanyti maisto, netenka gimtojo ledo luito.

Išsamesnė informacija apie projektą „Europiečių žaliosios atostogos“ paskelbta Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje tinklapyje www.europa.eu/lietuva

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45145702sec.