Kartu su besitraukiančia vasara iš Kuršių nerijos išvyko ir žaliųjų patrulių grupės

Nuo rugpjūčio 26-osios dienos, Kuršių nerijoje nebebudės papildomos mobiliosios aplinkos apsaugos pareigūnų grupės, komandiruotos iš kitų šalies regionų vasaros sezono metu užtikrinti šio unikalaus gamtos kampelio apsaugą ir užkirsti kelią saugomų teritorijų reikalavimų pažeidimams. Sustiprinta aplinkosauginė kontrolė čia buvo vykdoma nuo vasaros sezono pradžios – birželio 2 dienos.

Papildomai vasaromis patruliuoti Kuršių nerijos nacionaliniame parke aplinkosaugininkai pradėjo prieš trejus metus, kadangi šis parkas yra viena labiausiai lankomų saugomų teritorijų šalyje, o jo gamtinė aplinka itin jautri net menkiausiems pažeidimams. Kaip parodė ankstesnė patirtis, pasiteisino sustiprinta aplinkosauginė kontrolė. Ji drausmina poilsiautojus.

Patruliuojančių pareigūnų tikslas, pasak Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjo Gedimino Markausko, – pirmiausia užsiimti pažeidimų prevencija, o ne nubausti kuo daugiau pažeidėjų. Jeigu parko lankytojas sulaikomas už palyginti nedidelį nusižengimą aplinkosaugos reikalavimams, jis yra perspėjamas, supažindinamas su Kuršių nerijos lankymo taisyklėmis, poilsiavimo šioje saugomoje teritorijoje tvarka.

Šią vasarą patruliuojantys aplinkosaugos pareigūnai ypač daug dėmesio skyrė Grobšto ir Naglių gamtos rezervatų, Parnidžio kraštovaizdžio draustinio, pakrančių, miško apsaugai. „Žalieji patruliai“ taip pat įdėmiai stebėjo, kad parko lankytojai neterštų aplinkos buities ir kitokiomis atliekomis.

Šiemet sustiprinto budėjimo Kuršių nerijoje metu aplinkos apsaugos kontrolės pareigūnai sulaikė 591 pažeidėją. Iš jų įspėti buvo 287 asmenys. 304 pažeidėjams skirta daugiau kaip 15 tūkst. litų administracinių baudų. Daugiausia pažeidimų, kaip sakė vienas iš Kuršių nerijoje patruliavusių pareigūnų, Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus rajono agentūros vyr. specialistas Martynas Zienius, parko lankytojai padarė neleistinose vietose statydami automobilius. Siekiant išsaugoti vieną vertingiausių šalies gamtos kampelių, parke draudžiama nuvažiuoti nuo kietos kelio dangos – asfalto, betono, skaldos ar grunto, o motorines transporto priemones galima statyti tik tam skirtose vietose.

Sulaikyti pažeidėjus ir užkirsti kelią galimiems pažeidimams patruliavusiems aplinkos apsaugos pareigūnams padėjo sėkmingas bendradarbiavimas ne tik su Kuršių nerijos nacionalinio parko administracija bei miškininkais, bet ir su policijos bei pasienio tarnybos pareigūnais.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.13670397sec.