Lietuvoje prasideda akcija Lašiša –2008

Pirmadienį, rugsėjo 1 d., prasidės akcija „Lašiša - 2008“, kurią jau septintus metus rengia Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija. Šios akcijos tikslas – apsaugoti nuo brakonierių traukiančias neršti lašišas bei šlakius ir jų nerštavietes. Lašiša – nuo seniausių laikų bene labiausiai žvejų vertinama žuvis mūsų upėse ir Baltijos jūroje. Ji jau daugiau kaip 20 metų įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Laukinių lašišų ištekliams atkurti vykdoma speciali programa, tačiau šioms pastangoms labai trukdo brakonieriai, gaudantys neršti plaukiančias žuvis. Jie, neteisėtai naudodami tinklinius, duriamuosius ar užkabinamuosius įrankius, o kai kurie net ir elektros srovę, nutraukia lašišų, įveikusių daugiau nei 300 kilometrų, kad gimtojoje upėje duotų gyvybę kitai kartai, kelionę.

Akcija ,,Lašiša - 2008” truks beveik tris mėnesius – iki lapkričio 20 dienos. Jos metu aplinkosaugos pareigūnai visą parą budės prie vandens telkinių, kuriuose, mokslininkų teigimu, vyksta intensyviausia lašišų ir šlakių migracija. Šiemet tokias migracijos vietas aplinkosaugininkai nepertraukiamai stebės ne tik Kuršių mariose ir Nemuno deltos regione, kaip ankstesniais metais, bet ir Baltijos jūros priekrantėje nuo rugsėjo 1-osios iki spalio 20 dienos.

Nuo spalio 1 d. iki lapkričio 20 d. daugiau dėmesio bus skiriama lašišų ir šlakių nerštaviečių apsaugai ten, kur jų gausiausia. Tai Neries, Žeimenos, Vilnelės ir Siesarties upių regionai. Akcijos vietose, pasak Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjo Kęstučio Motiekaičio, bus sustiprinta verslinės, mėgėjiškos ir specialiosios žvejybos kontrolė, stabdomos ir tikrinamos įtariamų pažeidimais asmenų transporto priemonės, ypač tamsiu paros metu. Aplinkosaugininkams talkins policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Lietuvos kariuomenės padaliniai. Akcijos metu planuojama stebėtinas vietas žvalgyti ir iš oro.

Už neteisėtą lašišų gaudymą yra numatyta administracinė atsakomybė – bauda iki 700 litų, o jeigu šiems žuvų ištekliams padaroma daug žalos, gresia ir baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Kaip rodo lašišų ir šlakių apsaugos jų neršto metu akcijų patirtis, sustiprinta kontrolė įbaugino ir privertė atsisakyti neteisėtos veiklos ne vieną užkietėjusį brakonierių. Akcijų „Lašiša“ rezultatus teigiamai vertina ir mokslininkai. Kaip rodo jų tyrimų duomenys, pastaraisiais metais po sėkmingai vykdytų akcijų lašišų ir šlakių išteklių mūsų šalies vandenyse gerokai pagausėjo.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15585303sec.