Fotografijos muziejuje – Giedriaus Šiukščiaus požiūris į ekologiją

2008 rugsėjo 18 d., ketvirtadienį, 17 val., Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) atidaroma dizainerio Giedriaus Šiukščiaus kūrybos paroda ,Šalutinis poveikis. Tai – jau devintoji šio autoriaus personalinė paroda. Joje eksponuojama per 40 fotografijų, skaitmeninės grafikos ir grafinio dizaino darbų ekologijos tema. Darbai skirti gamtos apsaugai, aštriausioms ekologinėms situacijoms atskleisti.

Paroda veiks iki 2008 m. lapkričio 29 d.

,,Ekologijos problema – daugiašakė ir daugialypė, tačiau visais atvejais ji susijusi su žmogaus invazija į gamtos raidą. Tai susiję ne tik su konkrečiais praktiniais veiksmais (užterštumas, gamtinės pusiausvyros pažeidimai), bet ir su žmogiškosios mąstysenos ribotumu. Pasaulio būties pavojai intuityviai nujaučiami, tačiau vaizdinis jų atskleidimas, vaizdinė interpretacija – menininko užduotis. Šiame kelyje dailininkas neišvengiamai tampa ir tyrinėtoju, mokslininku, šiuo keliu G. Šiukščius ir eina. Žmogų menininkas suvokia kaip pagrindinį visų iškylančių problemų subjektą. Jis, savo veiksmais ir savo buvimu sukeldamas konfliktines situacijas, kelia grėsmę ne tik aplinkai, bet ir pačiam sau."

Šios menotyrininko Vytenio Rimkaus mintys apie dizainerį, Lietuvos dizainerių, Lietuvos mokslininkų sąjungos narį, Šiaulių universiteto Dizaino katedros vedėją profesorių G. Šiukščių buvo išsakytos prieš 15 metų. Savo kūrybos tematikai, požiūriui į žmogų supantį pasaulį dizaineris liko ištikimas iki šiol. ,,Šalutinis poveikis" – tai pašaipa pasodrintas autoriaus žvilgsnis į sumaterialėjimo, globalizacijos, masinės kultūros poveikį mūsų aplinkai. Apie kūrinių tematiką ir juose keliamas problemas byloja ir ankstesnių G. Šiukščiaus parodų pavadinimai: ,,Homo" (1998); ,,Socialiniai žaidimai" (2000); ,,Neesminės direktyvos: marionečių teatras" (2005).

Kūrybinį darbą pradėjęs 1979 metais, per 29-erius veiklos metus G. Šiukščius dalyvavo daugelyje parodų mūsų šalyje bei užsienyje, yra surengęs aštuonias asmenines parodas. Didžiąją autoriaus kūrybos dalį užima fotografija bei teminis fotoplakatas, nagrinėjantys aktualiausias šių dienų žmogaus, visuomenės, ekologijos problemas. Kūriniuose filosofiškai žvelgiama į mūsų tikrovę, kuri, autoriaus teigimu, yra tik susitarimas, o pasaulis reliatyvus ir iliuzinis.

G. Šiukščiaus fotografijoje, grafinio dizaino kūriniuose nemažai ironijos, sarkazmo. Vizualios darbų estetikos jungtis su kūrinių turinį papildančiais elementais sukelia įtampos, dramatiškumo nuotaiką. Fotografijas ir skaitmenine grafikos technika sukurtus autoriaus darbus sunku priskirti vienai konkrečiai meno rūšiai, dažniausiai jie peržengia tradicinę fotografijos ar grafinio dizaino sampratą ir tampa skaitmenine ir fototechnika atliktais vizualaus meno kūriniais.

,,Dizaino technologijų vystymesi atėjo momentas, kai išraiškos priemonių diapazono neriboja daugiau niekas, išskyrus autoriaus fantaziją. Dėl to autoriaus kūryboje į pirmąją vietą išeina tai, kas visada verždavosi į jo darbų paviršių: gebėjimas identifikuoti aktualiausius aplinkosaugos reiškinius, juos integruoti į vizualinę terpę, išvystant vaizdo informacinę struktūrą, leidžiančią aiškiai pajusti autoriaus požiūrį į iškeltą problemą ir padedančią žiūrovui suformuoti reakciją į darbuose pareikštą požiūrį." (Michail Kopeikin, Ryga, 2006)

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.02571583sec.