Parodoje – vaikų ir jaunimo žvilgsnis į muziejus

Birželio 17 dieną, trečiadienį, 17 val. Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai) bus atidaryta tarptautinio vaikų ir jaunimo fotografijų konkurso „Muziejiniai susitikimai su fotografija“ laureatų darbų paroda. Joje pristatoma per šimtą geriausių darbų, kuriuose jaunieji fotografai bandė savitai pažvelgti į praeities objektus, ieškoti jų ryšio su šiandiena. Per devynerius nuo 2001 m. pradėto rengti konkurso metus jame dalyvavo 2 300 jaunų žmonių, pateikusių 12 tūkstančių 500 darbų.

Paroda veiks iki 2009 m. rugpjūčio 9 dienos.

„Muziejiniai susitikimai su fotografija“ – tai tarptautinis vaikų ir jaunimo fotografijų konkursas, kurį jau devinti metai organizuoja Lenkijos Košalino muziejus. Renginį, kuriame dalyvauja pradinių, vidurinių mokyklų ir gimnazijų moksleiviai, globoja Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo bei Nacionalinio švietimo ministrai.

Kiekvienais metais baigiamojoje parodoje Košalino muziejuje eksponuojama per 200 darbų, kurie vėliau rodomi įvairiose šalyse. Per devynerius metus daugiau kaip 2 000 geriausių darbų buvo eksponuoti 46 parodose, jaunų žmonių fotografijas galėjo pamatyti apie 87 tūkstančius žmonių įvairiuose Europos miestuose. Jie buvo eksponuoti ir Lietuvoje – Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune.

Kasmet renginys sulaukia vis daugiau dalyvių – 2008 m. jam beveik du tūkstančius darbų pateikė per 400 jaunųjų fotografų iš Anglijos, Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos, Rusijos, Vokietijos ir Slovakijos. Konkurso dalyviai fotografavo muziejų pastatus, ekspozicines bei parodų sales, eksponatus, sodybas, cerkves, koplyčias, medines lūšnas, nebeveikiančius vėjo malūnus, šiaudinius senų namų stogus. Fotografijų motyvais tapo ir senos gatvelės, architektūros detalės, šiuolaikinės ir senovinės skulptūros, seni automobiliai, vis dar veikiantys senieji garvežiai. Jaunieji fotografai neaplenkė nei seniai uždarytų gamyklų, nei nebevarstomų sandėliukų ar senų užmirštų kapinių, stabtelėjo ir įamžino daugelį seniai nebenaudojamų daiktų. Jie neliko abejingi ir galerijų lankytojams, edukacinių programų dalyviams, žmonėms, vilkintiems istorinius ir tautinius kostiumus bei puoselėjantiems senąsias tradicijas.

Dauguma fotografijų dokumentuoja nūdieną, nors dalį jų galima pripažinti pavykusiais meno kūriniais. Darbai verčia mąstyti apie muziejų paskirtį, jų funkcijas. Vieni darbai stebina, kiti moko, koks įvairialypis yra meno pasaulis ir kaip įvairiai galima apie jį kalbėti.

Kiekvienam konkursui pateikiamos vis tobulesnės fotografijos, naudojama vis geresnė technika. Kasmet gausėja skaitmeninių fotografijų. Vis dėlto keletas nuostabių darbų leidžia gėrėtis monochrominių atspaudų žavesiu. Be klasika dvelkiančių darbų, yra ir kūrybinių ieškojimų pavyzdžių, kuriems atlikti pasitelkiami ilgesnis ekspozicijos laikas, kameros perkėlimas ekspozicijos metu, grafinių taškų susmulkinimas, kontrasto nebuvimas, giluminio plano išryškinimas, pagalbinis apšvietimas ar bandymai su makrofotografija.

Pasak parodos kuratoriaus D. Rypniewski, konkurso turinį ir pagrindinę idėją atskleidžia tai, kiek pavyko įskiepyti vaikams ir jaunimui poreikį lankyti muziejų, ar organizatoriai rado bendraminčių spręsdami šį klausimą. Geriausiai į tai galėtų atsakyti patys jaunieji menininkai ir su jais dirbantys pedagogai. Neabejotinai daug pasako ir pačios fotografijos.

Konkursas „Muziejiniai susitikimai su fotografija“ du kartus buvo apdovanotas Lenkijos kultūros ministro skiriama konkurso „Muziejaus metų įvykis“ premija, 2004 m. jam įteiktas Lenkijos kultūros fondo konkurso „Kultūros mokymo projektas“ garbės raštas.

Neatskiriama šio konkurso dalis – pleneras laureatams bei seminaras mokytojams ir laureatus lydintiems asmenims, kiekvienais metais vykstantis antroje rugsėjo pusėje Melno pajūrio kurorte, netoli Košalino.

Informaciją apie renginį teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Kondrotaitė, tel. (8 41) 43 36 80.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20248103sec.