Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje

Šiaulių „Aušros“ muziejus naujai pastatytoje Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Aido g. 8, Šiauliai) įrengė unikalią Kryžiaus kelio ekspoziciją – išeksponavo kunigo skulptoriaus Antano Rimavičiaus sukurtus bareljefus, saugomus „Aušros“ muziejuje.

Kryžiaus kelias (lot. Via Crucis) – procesija, atsiradusi prisimenant Via Dolorosa („Skausmingąją gatvę“) Jeruzalėje – tai 14 stacijų (stočių), simbolizuojančių Jėzaus Kristaus kančios kelią nuo patekimo pas Poncijų Pilotą iki nukryžiavimo ir palaidojimo, o jas vainikuoja garbingasis Jėzaus Kristaus prisikėlimas. Kryžiaus kelias nėra tik paskiros stotys, bet vienas didis apmąstymams ir kontempliacijai kviečiantis slėpinys, pamaldumo praktika, dvasinė krikščioniškojo tikėjimo išraiška. Anot tradicijos, pirmoji Kryžiaus kelią Jeruzalės gatvėmis ėjo ir taip Viešpaties kančią prisiminė Švč. Mergelė Marija.

Kryžiaus kelias yra ne tik tikinčiųjų, bet ir daugelio menininkų kūrybos įkvėpimo šaltinis. Kryžiaus kelio stotis kūrė ir garsūs dailininkai, ir nežinomi menininkai. Vienas jų – kunigas, savamokslis skulptorius Antanas Rimavičius.

A. Rimavičius gimė 1865 m. Šakynoje, mokėsi Šiaulių berniukų gimnazijoje. 1884–1890 m. studijavo Peterburgo dvasinėje akademijoje. Kunigauti buvo paskirtas į Latviją, kur kunigavo įvairiuose miesteliuose: Balvuose, Andrupenėje, Rubeniuose, Bikavoje, Sventėje ir kt. Mirė 1933m. Daugpilyje, palaidotas Rubeniuose.

Palikęs ryškius ganytojiškos ir kūrybinės veiklos pėdsakus Latvijoje, ten atgulęs amžino poilsio, skulptorius-kunigas didelę dalį savo kūrinių testamentu paliko Šiaulių „Aušros“ muziejui, kita kūrybinio palikimo dalis liko Latvijoje. Šiuo metu „Aušros“ muziejuje saugomi 133 skulptoriaus darbai.

A. Rimavičiaus Kryžiaus kelio stotys – didelis, brandus, dramatiškas ir ekspresyvus kūrinys. Visi Kryžiaus kelio stočių bareljefai daugiafigūriai, jų kompozicija plastiška ir išraiškinga. Figūrų padėtis, siluetų, draperijų linijų bangavimas vaizdams suteikia ritmo. Nors figūros vaizduojamos judančios, skulptorius saikingai derina dinamiškus ir santūrius veikėjus, puikiai atskiria pagrindinius nuo antraeilių. Kiekvieno veikėjo jausmai individualizuoti, veidai pilni judesio ir išraiškos. Ypatingai tai pasakytina apie kankinimo ir pažeminimo scenas. Kristaus ir aplinkui esančių žmonių sugretinimas virpa prasmės paieškomis. Archajiškas naivumas susipina su didelės meistrystės dekoratyvumu. Čia vyrauja ryškūs liaudiško meninio mąstymo pradai – deformuoti dalių ir proporcijų santykiai, ritminiai elementai. Dinamiškų formų virpėjime skulptorius palieka liaudies širdžiai artimą statiką, suvaldęs judėjimą ir prigesinęs jį santūrumu.

A. Rimavičiaus kūryba – savita ir unikali XIX a. pab.–XX a. pr. lietuvių liaudies skulptūros atšaka, nacionalinis turtas. Kunigo sukurtos Kryžiaus kelio stotys, šiandien vėl atliekančios savo tiesioginę funkciją – tarnauti Dievui ir Žmogui – leis tikintiesiems semtis tikėjimo, įkvėpimo ir vilties.

Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos tikintieji kunigo A. Rimavičiaus sukurta Kryžiaus kelio kompozicija galės gėrėtis visus metus.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza tel. 8 41 52 43 98, mob. 8 687 16 681 ir Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonas kunigas Vytautas Kadys tel. 8 41 50 00 10.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 
Poilsiavimo ir kelionių pasiūlymai:
Poilsiavimo ir kelionių pasiūlymai 30.06.2024 - 07.07.2024 Towards a well - balanced body and mind! Via Vitalité
Four star weight correction and wellness centre in Latvia. We offer several programmes “Basic”, “Extra” and “Relax”. Book now +371 20 605 553 | Žiūrėti daugiau
145 EUR

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22850895sec.