Jaunieji elektronikos konstruktoriai varžysis šiauliuose

2010 m. gegužės 7 d., penktadienį, 13 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch.Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) prasidės jau XVI tarptautinis jaunųjų elektronikos konstruktorių darbų konkursas. Jį organizuoja „Aušros“ muziejaus padalinys – Radijo ir televizijos muziejus – kartu su Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centru (Vilnius). Šiais metais konkurse dalyvaus geriausi Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Telšių ir Rygos (Latvija) elektronikos konstruktoriai.

Jaunųjų elektronikos konstruktorių darbų konkursas – tai kasmetinis „Aušros“ muziejaus renginys, kaskart sulaukiantis jaunųjų konstruktorių susidomėjimo ir aktyvaus dalyvavimo. Pirmuosiuose konkursuose dalyvavo Šiaulių miesto moksleiviams, nuo 1997 m. konkursas tapo respublikinis, o 2004 m. – išaugo į tarptautinį. Pagrindinis organizatorių tikslas per visus konkurso gyvavimo metus išliko nepakitęs – siekiama paskatinti, padrąsinti dalyvius, suteikti jiems galimybę pristatyti savo techninius kūrinius ir susipažinti su kitų moksleivių darbais.

Jaunųjų konstruktorių kelias dažniausiai prasideda panašiai: analizuodami įvairius prietaisus, juos tobulindami, kūrėjai sukonstruoja naujus aparatus. Jau šešioliktą kartą rengiamame konkurse dalyvaujantys jaunieji konstruktoriai – tarsi garantas, kad Lietuvoje bus perspektyvių elektronikos, kompiuterinės technikos specialistų, o moksleiviai iš kitų šalių Lietuvos jauniesiems konstruktoriams yra dar didesnis paskatinimas kurti vis įdomesnius, sudėtingesnius prietaisus.

Konkurso dalyvių amžius – iki 19 metų. Jie varžosi dviejose grupėse: jaunesniųjų – iki 15 metų, ir vyresniųjų – iki 19 metų. Konkursui pateikiami darbai turi būti susiję su elektronika, ryšio sistemomis, kompiuterija, roboto technika ir kt. Darbai turi būti originalūs, estetiški, saugūs naudoti, prie kiekvieno darbo turi būti aprašymas su gaminio paskirtimi, pagrindiniais parametrais, nubraižytomis elektrinėmis principinėmis schemomis ir jų aprašymu. Darbų gynimo metu autorius paaiškina darbo esmę ir pristato gaminio privalumus, pademonstruoja jo veikimą, atsako į vertinimo komisijos ir dalyvių užduotus klausimus. Vertindama darbus, komisija atsižvelgia į prietaiso originalumą, praktinį pritaikymą, atlikimo kokybę. Vertinimo komisijoje dalyvauja ŠU Elektronikos katedros vedėjas, prof. Gintautas Daunys, prof. Vincas Laurutis, KTU lektorius Vladas Juška ir kt.

Konkurso organizatorius džiugina tai, kad pateikiamų darbų kokybė kasmet gerėja, daugelyje darbų pritaikoma šiuolaikinė kompiuterinė technika, pažangios technologijos. Šiemet konkurso dalyviai vėl stebins savo kūryba: konstruktorius iš Rygos pademonstruos sukurto roboto veikimą, moksleivis iš Telšių pristatys cukraus vatos gaminimo prietaisą, stroboskopą (ryškią nuolat blyksinčią lempą, kuri yra naudojama tirti judančius objektus) pagamino net keli moksleiviai iš Šiaulių ir Vilniaus, spalvotą LED ekraną pademonstruos moksleivis iš Kauno. Iš viso bus pristatyta daugiau kaip 50 darbų.

Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti rėmėjų skirtais prizais. Organizatoriai dėkingi rėmėjams: UAB „Elektrobalt“ (Vilnius), UAB „Milgreta“ (Šiauliai), UAB „Televizijos ir ryšio sistemos“ (Šiauliai), UAB „Jung Vilnius“, ŽŪB „Ginkūnų paukštynas“. Pagrindinį prizą – televizorių – dovanoja nuolatinis konkurso rėmėjas UAB „Šiaulių Tauro televizoriai“.

 

Informaciją apie konkursą teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Technikos istorijos skyriaus vedėja Angelė Milienė tel. (8 41) 52 43 99.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.3863759sec.