Šiauliuosa pristatoma «Biblija miniatiūrose»

2011 m. vasario 2–balandžio 3 dienomis Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74) veiks Izraelio valstybės ambasados Latvijai ir Lietuvai ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus pristatoma paroda „Biblija miniatiūrose“.

Biblija pagrįstai vadinama svaria, nesenstančia ir gyvybinga išminties knyga, dariusia didžiulę įtaką žmonijai. Europos meno istorijoje siužetai Biblijos tema jau daug šimtmečių teikia peno kūrėjams, įkvepia ne vieną žymų dailininką, kompozitorių ar poetą.

Parodoje pristatomos 144 miniatiūros Biblijos temomis, kurias sukūrė 28 menininkai, priklausantys Izraelio miniatiūrų meno draugijai (The Israel Minature Art Society (IMAS), įkurtai 1996 m. Akvarele, guašu, tušu, aliejiniais dažais, mišria technika sukurtus kūrinius įkvėpė Senojo Testamento knygų citatos. Vienose miniatiūrose Biblijos pasakojimai virsta abstrakcijomis, kitose – itin realistiškai pavaizduotomis scenomis, trečiose – simboliniais vaizdais.

Toks gausus autorių būrys, įvairūs jų stiliai, atlikimo technikos tarsi dar kartą patvirtina, kad būdama visaapimanti ir universali Biblija kiekvienam į rankas ją paėmusiam žmogui – tikinčiajam, tyrėjui ar kūrėjui – atsiveria vis naujai, kaip atskiras pasaulis. Tikėtina, kad šios miniatiūros ir parodos lankytojams pravers duris į paslaptingą ir išmintingą Biblijos pasaulį.

Paroda vertinga ir kitu aspektu. Tai galimybė pažvelgti į Izraelio kultūrą, susiformavusią teritoriškai nedidelėje, bet istoriškai sudėtingoje, o kultūriškai turtingoje ir įvairialypėje erdvėje. Bibliniai siužetai, įkūnyti miniatiūrose, reprezentuoja Izraelio meną, atskleisdami jo savitumą ir aukštą meistriškumą.

Paroda liudija ir Izraelio ambasados Lietuvai ir Latvijai dėmesį kultūrai, jos sklaidai, padedančiai užmegzti ir palaikyti glaudžius šalių tarpusavio santykius. „Jau daugelį metų kultūra užima svarią vietą Izraelio ambasados Latvijai ir Lietuvai veiklos srityje, neatsiejamoje nuo jos pagrindinių darbo krypčių šiose Baltijos šalyse. Klestinti Izraelio ir Baltijos valstybių kultūra padeda užmegzti dar glaudesnius šalių tarpusavio ryšius. Nors Izraelis – sena-nauja šalis – užima tik nedidelę teritoriją, joje sutelkta itin įvairialypė kultūra. Ji, išlaikiusi 70 skirtingų bendruomenių unikalumą ir tuo pačiu savo identitetą, išaugo iš tūkstantmetinio judėjų kultūrinio palikimo, į ją savo indėlį įnešė daugiau nei šimtas sionizmo ir daugiau nei pusė amžiaus modernaus valstybingumo metų. Nuo XX a. pradžios vaizduojamasis Izraelio menas buvo veikiamas Rytų ir Vakarų meno sandūros, taip pat paties krašto plėtros, čia augančių miestų pobūdžio bei stilistinių srovių, užgimusių užsienio meno centruose“, – teigia buvęs Izraelio ambasadorius Latvijoje ir Lietuvoje Chen Ivri Apter.

Paroda „Biblija miniatiūrose“ jau apkeliavo Australiją, Naująją Zelandiją, Nyderlandų Karalystę. Baltijos šalyse pirmą kartą ji buvo pristatyta Vilniaus Valstybinio Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre 2009 metais. Vėliau su ja susipažino Ukmergės gyventojai. Į Šiaulius Izraelio ambasados iniciatyva paroda atvežta iš Daugpilio (Latvija).

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė, tel. 8 41 52 43 98.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.90771604sec.