Dviračių lenktynės karikatūrose

2011 m. balandžio 1 d., penktadienį, 16 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje – Dviračių muziejuje (Vilniaus g. 139, Šiauliai) – įvyks parodos iš „Aušros“ muziejaus rinkinių „Dviračių lenktynės karikatūrose“ atidarymas. Dalyvaus inžinierius, karikatūristas Rimantas Baldišius.

Paroda veiks iki 2011 m. rugsėjo 3 d.

„Dviračių lenktynės karikatūrose“ – jau ketvirtoji karikatūrų apie dviratį paroda Dviračių muziejuje. Parodos tema – dviračių sportas. Lankytojams pristatomos 34 šią temą atspindinčios karikatūros, sukurtos įvairių šalių dailininkų. Eksponuojamuose darbuose gausu komiškų, žaismingų situacijų, į kurias patenka dviratininkai per lenktynes.

Anksčiau veikusios karikatūrų parodos: ,,Dviratis politinėje karikatūroje“ (2000 m.), ,,Karikatūristai apie dviratį“ (2002 m.), ,,Be žodžių...“ (2007 m.) buvo populiarios, gausiai lankomos, todėl ir šiais metais nuspręsta pakviesti lankytojus į Dviračių muziejų pasigrožėti šmaikščiais, humoristiniais, dviratininkų gyvenimą iliustruojančiais piešiniais.

Parodoje pristatomos karikatūros – tai Šiauliuose vykusių tarptautinių karikatūrų parodų „VeloCartoon“ fragmentai. Šių parodų iniciatorius ir organizatorius – šiaulietis inžinierius, karikatūristas R.Baldišius, kurio pomėgis technikai buvo viena iš paskatų rengti karikatūrų parodas, skirtas dviračio temai. Taip susiformavo mintis lietuviškas karikatūras pristatyti pasauliui, suruošti tarptautinę karikatūrų parodą „VeloCartoon“.

Pirmoji tarptautinė paroda įvyko 1988 m. gegužės mėnesį. Buvo atsiųsta 500 kūrinių iš vienuolikos valstybių. Parodai atrinkta 160 karikatūrų. Tokia sėkmė paskatino organizatorius padaryti parodą tradicine, rengiama kas dveji metai. Antroji „VeloCartoon“ paroda surengta sunkiomis blokados sąlygomis. Trečioji, 1992 m. vykusi paroda, buvo itin gausi: jai 284 autoriai iš 54 šalių atsiuntė 653 kūrinius. Ketvirtoji – paskutinė – paroda surengta 1994 m., joje dalyvavo 178 autoriai iš 37 šalių, atsiuntę 388 kūrinius, iš jų atrinkti ir eksponuoti 158.

Tarptautinės parodos „VeloCartoon“ buvo įspūdingos ne tik dalyvių ir pateiktų kūrinių skaičiumi, bet ir jų įvairove, užfiksuotais netikėtais fragmentais, menine karikatūrų kokybe. Parodose, žinoma, buvo renkami ir nugalėtojai, įteikiami prizai. Prizininkais tapo autoriai iš įvairių pasaulio šalių, tarp jų ir karikatūristai iš Lietuvos. Buvo išleisti trys vertingi parodų katalogai, iškeliavę į dalyvių šalis ir tokiu būdu atlikę reikšmingą Lietuvos vardo ir jos kultūros garsinimo funkciją.

1998 m. R.Baldišius visą parodos „VeloCartoon“ rinkinį – daugiau kaip 2000 karikatūrų – padovanojo Šiaulių „Aušros“ muziejui. Džiugu, kad iš šio rinkinio parengta paroda ,,Dviračių lenktynės karikatūrose“ – jau ketvirtoji ir, tikimasi, ne paskutinė.

Informaciją apie parodą teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Technikos istorijos skyriaus vedėja Angelė Milienė, tel. (8 41) 52 43 99.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68104696sec.