Paskutiniai Ch. Frenkelio vilos teritorijojos rekonstravimo bei restauravimo darbai

Jau šiais metais Ch. Frenkelio vilos kompleksas pasikeis neatpažįstamai. Nuo ankstyvo pavasario Ch. Frenkelio vilos teritorijoje intensyviai vykdomi statybos darbai. 2006 m. prasidėjęs investicinio projekto „Šiaulių „Aušros“ muziejaus buv. Ch.Frenkelio rūmų parko-sodo ir pastatų rekonstrukcija“ II etapas šiemet bus užbaigtas. Penkerius metus vykdyto projekto rezultatai ryškūs: restauruota autentiška vilos tvora su vartais, parko gale atstatytas neišlikęs ūkinis pastatas. Šiandien baigiama įrengti automobilių stovėjimo aikštelė atvykstančių turistų transportui, restauruojama vilos terasa, secesijos stiliaus fontanas, tvarkomas 1,48 ha parkas, rekonstruojamas šalia vilos esantis medinis pastatas.

Apie šalia Ch. Frenkelio vilos esantį medinį pastatą išlikusių ikonografinių ir dokumentinių šaltinių nėra daug. Manoma, kad gana kukliame mediniame name su aukštu mūro cokoliu ir prieangiu fasado centre tuometinėje Bolšaja Tiuremnaja gatvėje XIX a. pab. atsikėlę į Šiaulius apsigyveno Frenkeliai. Vėliau, 1908 m., kaip liudija data vėjarodėje, šalia klestinčio savo odų fabriko Ch. Frenkelis pasistatė dviejų aukštų gyvenamąjį namą – vilą – ir persikėlė ten gyventi. Tarpukariu mediniame name gyveno Ch. Frenkelio fabrike dirbę vadovaujantys asmenys. Nuo 1940-ųjų prasidėjo Ch. Frenkelio vilos-karo ligoninės istorijos etapas, trukęs daugiau kaip 50 metų. Mediniame name buvo įsikūrusi ligoninės administracija. 1993 m. rudenį pasitraukus sovietinei kariuomenei, Šiaulių miesto savivaldybės sprendimu vila ir 1,48 ha parko teritorija su išlikusiais statiniais buvo perduota Šiaulių „Aušros“ muziejui. Mediniame name įsikūrė Archeologijos skyrius ir Restauravimo centras. 2009 m. dėl pastato avarinės būklės muziejaus skyriai iš jo buvo iškelti, prasidėjo rekonstrukcijos darbai. Planuojama, kad šių metų pabaigoje pastatas įgaus XIX a. pab. būdingus medinių statinių bruožus, o 2012 m. jame įsikurs muziejaus administracija.

Ch. Frenkelio vilos parkas jau atsiskleidžia visu grožiu – užsodinta veja, baigiami tvarkyti pasivaikščiojimo takeliai, įrengta šiuolaikiška teritorijos apšvietimo sistema, šiltuoju metų laiku atsiras ir gėlynai. Vienas ryškiausių parko akcentų – restauruojamas puošnus fontanas, veikęs iki Antrojo pasaulinio karo. Fontanas apskritas, masyviu liemeniu, viršuje išaugančiu į besiskleidžiantį žiedą, vandens sutekėjimo indą laiko keturi kaukėmis puošti stulpai. Fontanas buvo savaiminio tekėjimo, veikdavo naudodamas lietaus vandenį, deja, jo veikimo sistema neišliko. Restauruotas fontanas bus modernus, bet nepraras autentiškos išvaizdos.

Jau gegužės 14-ąją Ch. Frenkelio viloje numatoma surengti 7-ojo tarptautinio projekto „Muziejų naktis“ renginį, per kurį šiauliečiams bei miesto svečiams bus pristatyta nauja rekonstruoto Ch. Frenkelio vilos komplekso erdvė – parkas.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza mob. tel. +370 687 16681.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13813782sec.