Šiemetinėje Atviroje erdvėje – keturi projektai

Apsvarsčius visas atsiųstas paraiškas, Menų spaustuvės jaunųjų scenos menininkų programoje 2011 metais dalyvaus keturi projektai: du teatro pastatymai, vienas – šiuolaikinio šokio, ir, pirmą kartą „Atviroje erdvėje“ – gatvės šokio spektaklis.

„Atviros erdvės“ kuratorė Ingrida Ragelskienė teigia, kad šiemet atsiųsti projektai leidžia daryti tam tikrus apibendrinimus: „Šiais metais „Atviros erdvės“ programai pateiktos 24 paraiškos. Labai viltingai nuteikia paraiškas teikiančių jaunų menininkų kūrybinis brandumas, drąsa gilintis į globalias, esmines problemas, siekis maksimaliai tiksliai ir koncentruotai perteikti žiūrovams būsimų spektaklių idėją. Bandymas atrasti, suburti savų, bendraminčių, žiūrovų grupę, įtraukti žiūrovą į kūrybinį procesą, paversti jį spektaklio bendraautoriumi taip pat yra vienas iš išskirtinių šių metų „Atviros erdvės“ programai teiktų projektų bruožų“.

Savo kursioko Juliaus Paškevičiaus pjesę „Ribos“ statys šiųmetinis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos diplomantas (vaidybos specialybė, kurso vadovas Jonas Vaitkus) Tadas Montrimas. „Ribų“ herojus – šiuolaikinis emocijų medžiotojas.

Pasak režisieriaus, „tai spektaklis apie žiaurumo ištakas, savikontrolės nebuvimą, iškrypusius pasaulio pažinimo būdus, apie kelią nuo nekaltos išdaigos iki sunkaus nusikaltimo“. T. Montrimas pasirinko ne tradicinę erdvę, o iki šiol daugiausiai repeticijoms naudotą Menų spaustuvės Stiklinę salę.

Dar vieną „Atviros erdvės“ teatrinį pastatymą kurs taip pat J. Vaitkaus baigiamojo kurso studentės Adelė Teresiūtė ir Gabrielė Malinauskaitė. Subūrusios kūrybinę grupę, jos statys spektaklį britų dramaturgės Sarah Cane pjesės „Troškimas“ motyvais. „Tai labai poetinė pjesė, kuri atveria kūrybines erdves atrasti savo kūrinio interpretaciją. Šis kūrinys – tik pagrindas tolimesnei kūrybai ir ieškojimams“, - teigia būsimo spektaklio kūrėjos. Beje, jos bus ir „Troškimo“ muzikos autorės.

Šiuolaikinio šokio spektaklį „Kopėčios“ kurs šokėja bei choreografė Erika Vizbaraitė ir kompozitorė Rita Mačiliūnaitė. Pasak jų, spektaklio choreografijos ir muzikos fabula bus tapatinama su kopėčiomis ir jų funkcija. Garso kelias – kilimas „kopėčiomis“ iki aukščiausio laiptelio. Judesio „kopėčių“ kryptis – į vidų, kaip savojo „aš“ susigrąžinimas“. Spektaklyje taip pat dalyvaus dambreliu grojantis muzikantas.

Airidos Gudaitės ir Lauryno Žakevičiaus spektaklis „Feel-link“ žada atverti naują erdvę tiek „Atviroje erdvėje“, tik visoje Menų spaustuvėje. Šių šokėjų ir choreografų dueto „kalba“ – gatvės šokiai (Abstract dance, Hip hop ir kt. technikos), kuria jie žada kalbėti apie dviejų žmonių jausmus. A. Gudaitė ir L. Žakevičius nori pritaikyti savo patirtį jiems netradicinėje erdvėje, profesionalioje scenos menų aikštelėje. Beje, jie taip pat žada vesti Abstract dance technikos seminarus Menų spaustuvėje.

Atrinktoms meninėms idėjoms įgyvendinti bus pasiūlytos ne tik Menų spaustuvės erdvės, finansiniai, techniniai ištekliai, galimybė „išeiti į viešumą", bet ir patyrusių scenos menininkų pagalba.

Nuo 2003 m. programa „Atvira erdvė" kasmet paremia 2-7 projektus, publikai pristatyti iš viso 29 jaunųjų menininkų darbai: šokio, teatro spektakliai ir tarpdisciplininiai projektai.

2010-aisiais po „Atviros erdvės" vėliava išėjo keturios premjeros: spektaklis visai šeimai „Neklausinėk, Julyte!" (režisierė Agnė Dilytė), spektaklis „Mono sapiens" (režisierius Vaidas Kublinskas), šokio teatro spektaklis „Šventė" (choreografė ir atlikėja Rūta Butkus), šokio ir muzikos duetas „Mono Tyla", kurį kartu kūrė šokėja bei choreografė Giedrė Ubartaitė bei kompozitorė Eglė Sirvydytė.

Spektaklis „Neklausinėk, Julyte!” ir „Mono Tylos“ choreografė bei atlikėja Giedrė Ubartaitė šiemet sulaukė aukščiausių scenos menininkų apdovanojimų – „Auksinių scenos kryžių“ – nominacijų.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21083188sec.