Pirmą kartą Lietuvos karšto oro balionų čempionatas vyks Birštono kurorte

Ketvirtadienį, gegužės 13 d. Birštone prasideda 18-asis Lietuvos karšto oro balionų čempionatas, kuriame dalyvaus 31 komanda iš šešių šalių. Be Lietuvos oreivių, pirmenybėse dalyvaus ir Vokietijos, Rusijos, Čekijos, Latvijos bei Lenkijos atstovai. Čempionatą organizuoja Vilniaus oreivių asociacija ir Oreivių klubas „Audenis“.

Šis renginys pirmą kartą vyks Birštone. Vietovės pasirinkimą lėmė keli faktoriai. Skraidyti oro balionais didžiuosiuose Lietuvos miestuose darosi vis sudėtingiau dėl suintensyvėjusių lėktuvų skrydžių. Į Vilniaus padangę oro balionams leidžiama pakilti tik kartą per dieną ir tik su grupe. Skrydžiai Kaune turi būti nuolat derinami su Karmėlavos oro uosto skrydžio centru. Tuo tarpu Birštono oro erdvės yra laisvos, nevaržomos jokių apribojimų, o Nemuno kilpų suformuotas kraštovaizdis yra vienas įsimintiniausių Lietuvoje. 

Pagal čempionato rengimo taisykles, Lietuvos čempiono titulą gali iškovoti tik mūsų šalies oreivis, todėl bus sudaromos dvi įskaitos - Lietuvos sportininkų ir bendroji. Lietuvos čempionui bus įteiktas vilniečio vitražisto Rolando Bulavo sukurtas prizas, bendrosios įskaitos laimėtojui – birštoniečio skulptoriaus Andriaus Lik darbas, be to visi prizinių vietų laureatai bus apdovanoti Lietuvos aeroklubo įsteigtais medaliais.

Oreiviams Lietuvos čempionatas yra itin svarbus, nes geriausiai pasirodę pilotai turi galimybę patekti į Lietuvos rinktinę, kuri šaliai atstovaus pasaulio čempionate, šiais metais vyksiančiame Vengrijoje.

31 varžybose dalyvausiantis ir 3 šventiniai balionai į Birštono padangę kils du kartus per dieną – anksti ryte (apie 6.00 val.) ir vakare (apie 18.30 val.), jei tik bus palankus skrydžiams oras. Varžybų dalyviams iš viso numatyti 5 skrydžiai, o sekmadienį planuojamas rezervinis skrydis. Čempionato metu kurorto svečiai galės grožėtis įspūdingu reginiu, o birštoniečiai pasidžiaugti ir išskirtiniu miesto oro balionu. Birštono kurorto simbolika pasipuošusį oro balioną pilotuos Žydrūnas Kazlauskas, pagal šių metų duomenis užimantis 3-ąją poziciją Lietuvos oro pilotų reitingų lentelėje. Miesto simbolika dekoruotus oro balionus turi tik Vilnius ir Birštonas.

Lietuvos oreivystės istorija nėra sena. 1783 m. pasaulis pirmą kartą išvydo į padangę pakilusį karšto oro balioną iš popieriaus ir pripildytą dūmų bei karšto oro, kurio autoriais tapo prancūzai broliai Joseph ir Jacques Montgolfier (Žozė ir Žakas Mongolfjė). Tik XIX a. atsirado pirmieji pilotai, tiesa ne lietuviai, kurie oro balionais bandė pakilti į Lietuvos padangę.  Šių laikų Lietuvos oro balionų sporto entuziastai savo veiklą pradėjo 1988. Tais pačiais metais jonavietis Leonidas Simniška iš polietileno plėvelės pasigamino pirmąjį Lietuvos oro balioną ir juo kelioms minutėms pakilo į orą. 1991 m. gegužės mėn. Rumšiškėse įvyko pirmasis Lietuvos karšto oro balionų čempionatas, kuriame dalyvavo šeši Lietuvos oro balionai. Pirmuoju čempionu tapo Gintautas Mockaitis. Nuo to laiko kasmet organizuojamas Lietuvos karšto oro balionų čempionatas įvairiuose šalies miestuose.

 

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14548516sec.