Autors: Ineta Bulovaitė
Avots: „Čili kaimo“ marketingo vadovė
Lapkričio 12 d. restorane Čili kaimas, garuojant gausybei lietuviškų patiekalų bei skambant liaudiškai muzikai, Nacionalinės lietuviško maisto dienos proga buvo pristatytas naujasis restoranų meniu. Pirmosios šventės organizatoriai žada nenuleisti rankų ir kitais metais bei yra pasiryžę šventę paversti svarbia šalies kultūros dalimi.
Tikslas – didelė šventė
Renginyje dalyvavęs žymus šalies etnologas, gamtos mokslų daktaras, profesorius Libertas Klimka pasveikino šią naująją iniciatyvą ir sakė tikintis, jog ateityje šventė įgaus didelį mastą bei taps svarbia Lietuvos kultūros dalimi.
"Maistas yra be galo svarbi kiekvienos kultūros dalis. Tačiau lietuviai dažnai linkę nuvertinti tai, ką turi. Neva tai, kas lietuviška – blogai, o pasaulietiški dalykai – visada puiku. Bet juk mūsų genai šioje žemėje gyvuoja jau tūkstantmečius, įpratome prie maisto, kurį mūsų protėviai valgė nuo seno. Tuo tarpu vakarietiškų valgių vartojimas gali būti ir nenaudingas mūsų organizmui. Džiaugiuosi, kad pagaliau atsirado šventė, kuri skatina lietuvius prisiminti tai, ką jie turi geriausio savo virtuvėje. Tikiuosi, jog Nacionalinė lietuviško maisto diena gyvuos, plėsis ir taps gražia tradicija", – susirinkusiems svečiams kalbėjo profesorius.
Čili kaimo direktoriaus Aivaro Lapės teigimu, ateityje bus dedamas visos pastangos, kad šventė taptų nacionaline tikrąja to žodžio prasme, o prie jos prisijungtų ir kitos šalies viešojo maitinimo įstaigos.
"Savo svečiams jos galėtų pasiūlyti naujų patiekalų, nuolaidų, specialių akcijų ar kitų įdomių pasiūlymų. Suklusti turėtų ir mažųjų šalies ūkių savininkai, savo šeimas palepinti lietuviškais patiekalais galėtų ir visos namų šeimininkės. Pirmoji lietuviško maisto diena – kol kas tik nedidelė šventė, tačiau 2009-aisiais – Vilniaus kultūros metais – ji galėtų tapti kur kas didesniu renginiu. Čili kaimas norėtų, kad taip įvyktų", – sakė direktorius.
Šventės proga – atnaujintas meniu
Restoranų tinklas Čili kaimas Nacionalinės lietuviško maisto dienos proga pristatė visiškai atnaujintą meniu, kuriame – per 40 naujų patiekalų: šaltųjų užkandžių, salotų, sriubų, bulvinių ir miltinių patiekalų, įvairių kepsnių.
Tradiciškesnio maisto gerbėjams "Čili kaimas" pasiūlys daugelio lankytojų pageidautus didžkukulius su varške ir šonine, gruzdintus koldūnus su mėsa. Nepamiršti ir taupantys pinigus, ypač moksleiviai ar studentai – jiems skirta keletas visai nebrangių patiekalų.
A. Lapės teigimu, Čili kaimo meniu įvertins ir mėgstantys lengvesnį maistą ar ieškantys subtilių skonių. Pirmieji galės rinktis įvairias salotas, tarp kurių yra ir paskanintų karšta vištiena ar garuojančia tilapijų filė. Antrieji naujajame meniu atras pangasijų filė su obuoliais, vištieną, įdarytą fetos sūriu, sultingą jautienos didkepsnį, kitus išskirtinio skonio patiekalus.
"Naujuosius patiekalus ruošėme ilgai ir kruopščiai, apklausę daugybę mūsų svečių ir atsižvelgę į jų nuomonę, konsultavęsi su virtuvės specialistais. Tad naujieji mūsų siūlomi valgiai patiks kiekvienam – tiek tradicinės virtuvės, tiek sveiko maisto, tiek ir neatrastų naujų skonių mėgėjui", – sakė Čili kaimo direktorius.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.