Kur pusryčiausime šiandien, arba Madingiausi pusryčiai lietuviams įdomiausiose užsienio šalyse

Išvykus svetur, maistas – viena įdomiausių, labiausiai intriguojančių patirčių. Per jį galima ne tik pažinti šalį, bet ir iki šiol dar neatrastais skoniais ar jų deriniais nustebinti save, o gal net pasisemti įkvėpimo raciono pokyčiams namuose? Ką dažniausiai išvysime ant pusryčių stalo nuvykę į tarp keliautojų iš Lietuvos populiariausias 7 šalis, pasakoja kelionių organizatoriaus „Baltic Tours“ atstovė, kūrybos ekonomikos ir patirties turizmo tyrėja dr. Rasa Levickaitė. Kelionių organizatoriaus duomenimis, tarp lėktuvo bilietus įsigyjančių Lietuvos keliautojų 7 miestai lyderiai yra Londonas (Didžioji Britanija), Frankfurtas (Vokietija), Dublinas (Airija), Paryžius (Prancūzija), Barselona (Ispanija), Milanas (Italija) ir Kopenhaga (Danija).

Anglai vienu metu nori visko

Angliški pusryčiai (angl. full breakfast) – tai tradicinis pusryčių maisto kompleksas, britų kulinarijos klasika, kurią dažniausiai sudaro kiaušiniai, šoninė, pomidorai, skrudinta kvietinė duona ir dešrelės. O garnyrui patiekiamos keptos daržovės arba jų košė (angl. bubble and squeak). Skirtingose Didžiosios Britanijos regionuose pusryčių komplektai kiek skiriasi. „Pavyzdžiui, Velso gyventojai greta tradicinių ingredientų dar gali įsimesti į lėkštę moliuskų ir viską pasiskaninti jūržolėmis, o Škotijoje duona gali būti pakeista avižiniais dribsniais“, - pasakojo R. Levickaitė.

Tradicinis airiškų pusryčių priedas – sodos duona  

Matyt, dėl geografinės padėties ir panašių tradicijų, Airijoje rytais dažniausiai yra patiekiamas standartinis, angliškas pusryčių meniu. Tačiau jis dar gali būti papildytas baltuoju pudingu ar kraujine dešra. Šiaurinėje šalies dalyje taip pat labai populiarus Ulsterio kepsnys (angl. Ulster Fry), užsikandamas plokščios formos sodos duona, apkepta kiaulių taukuose. Be to, pusryčiams airiai labai mėgsta įvairias košes bei keptą šoninę, o desertui pasiskrudina duonos ir pertepa ją marmeladu.

Vokiečiai ryte stiprinasi rolmopsais

„Vokietijoje ant pusryčių stalo rasite pačių įvairiausių rūšių šaltos mėsos, vietinės gamybos sūrių, šviežiai keptos duonos bei klasikinių vokiškų suktinukų, vadinamų rolmopsais (vok. rollmops)“, pasakojo R. Levickaitė. Rolmopsai tai ne kas kita kaip marinuoti agurkėliai arba svogūnai, apsukti silkės filė. Beje, Vokietijoje šis patiekalas ypač populiarus po išgertuvių. Rolmopsai yra gana sūrus, todėl skatina gerti daugiau vandens, be to, sūrymas atstato elektrolitų pusiausvyrą ir žmogus pasijunta geriau.

Sveikuoliai renkasi Danijoje

Šioje šalyje ant pusryčių stalo greičiausiai rasite duonos su sviestu, įvairių tepamų sūrių, braškių džemo ir kavos. Kartais patiekiama ir saliami dešros ar kitų maltos mėsos užkandžių. Tačiau dažniausiai danai rytais valgo itin sveikai: įvairių grūdų bei dribsnių su pienu arba jogurtu.

Prancūzai išsiskiria rafinuotumu

Ir net jei pusryčių meniu sudarys vien sumuštiniai – visi jų ingredientai bus tobulai suderinti, sviestas – aukščiausios kokybės, o duona – visiškai šviežia, ką tik iš kepyklėlės. R. Levickaitė pastebi, jog jau kas kas, bet prancūzai mėgautis maistu tikrai moka – net ir pusryčiaudami jie niekuomet neskuba, valgo lėtai, mėgaudamiesi kiekvienu kąsniu.

Ant pusryčių stalo Prancūzijoje rasite tradicinės prancūziškos duonos (pranc. baguette), sviestinių ragelių (pranc. croissants) ar bandelių su šokoladu (pranc. pain au chocolat), taip pat įvairių vaisių bei uogų.

Italai pusryčiauja kava ir saldumynais

Jokie pusryčiai Italijoje nebus tikrai itališki, jei neužsisakysite didelio, gardaus puodelio kavos su pienu –  caffe e latte. Tokia yra vietinių ryto tradicija. O prie kavos dažniausiai ragaujama įvairių rūšių bandelių, pagardintų sviestu ar uogiene, taip pat mėgstama valgyti kitus kepinius ir saldumynus. „Beje, Italijoje vis populiarėja vėlyvųjų pusryčių arba ankstyvųjų pietų įprotis, pasakojo daug keliaujanti R. Levickaitė. – Per tokius vėlyvus pusryčius dažniausiai patiekiama įvairių salotų ir lengvų užkandžių, sumuštinukų“.

Ispanai smaguriauja citrininiais keksiukais

Ispanai, kaip ir kaimynai italai, rytais negali be kavos ir saldumynų. Čia be galo populiarūs tradiciniai citrininiai keksiukai arba cukriniai churros – spurgas primenantys pailgi pyragaičiai, apibarstyti cukrumi ar aplieti medumi. Taip pat labai mėgstamas ispaniškas duonos pudingas su cinamonu ar medumi, kurį vietiniai vadina torrija.

„Kad ir kokioje šalyje bebūtumėte, pusryčiams svetur bene daugiausia žavesio pridės tai, kad, tikėtina, tai bus jūsų atostogos, nereikės skubėti į darbą, o gardus iš lėto valgomas rytinis maistas tebus tik malonios, atradimus žadančios dienos, kada esate savo laiko šeimininkas, pradžia. Tad pusryčiaukite ir maistu mėgaukitės lėtai“, - sakė „Baltic Tours“ atstovė.

O kokios šalies pusryčiais jau šį savaitgalį mėgausitės jūs?

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2025 - 11.05.2025 Ekskluzīva iespēja! Latvia Tours
EKSKLUZĪVI RIXOS VIESIEM – BEZMAKSAS PIEKĻUVE KONCERTAM! Šis ir pasaules mēroga notikums – Jennifer Lopez uzstājas 4. jūlijā 2025 Rixos Radamis | Skatīt vairāk
no 1560 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2025 - 14.05.2025 “Lielais plosts 2025” TAKA
2025. gada 24.maijā Daugavas upes posmā starp Nīcgali un Jersiku norisināsies jau tradicionālais Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Gaidāms laikmetīgās dejas festivāls Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
6. un 7. jūnijā Aizpute kļūs par laikmetīgās dejas festivāla HOROS norises vietu, piedāvājot iepazīties ar rezidējošajiem māksliniekiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2025 - 13.05.2025 Īpašs viesnīcu piedāvājums Latvijas faniem voco Stockholm Kista
Sarauj Latvija! Īpašs izmitināšanas piedāvājums Pasaules čempionātam hokejā Stokholmā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::3.94257593sec.