Nauja Sartų regioninio parko ekspozicija

Keliaujantys po Aukštaitiją, nuo šiol galės užsukti į naujai atidarytą Sartų regioninio parko Lankytojų centro ekspoziciją, kurios pagrindinė tema - Sartų ežeras ir aplink susiformavęs gamtinis ir kultūrinis kraštovaizdis. Čia galėsite gauti visapusišką informaciją apie Sartų regioninio parko vertybes.

Naujai atsidarančioje Sartų regioninio parko Lankytojų centro ekspozicijoje įrengti informaciniai terminalai, filmų peržiūrų įranga, interaktyvūs stendai, atkuriami gamtos garsai ir kvapai, kad lankytojai patirtų betarpišką gamtos suvokimo jausmą.

Interjero dizainerė Skirmantė Vaikevičiūtė Sartų ežero idėją ekspozicijoje perteikė ypatinga 3 D klasės medžiaga ir subtiliu apšvietimu, primenančiu ežero raibuliavimą. Šioje vandenį primenančioje aplinkoje komponuojami aptakių formų ekspoziciniai stalai-laboratorijos, kuriose susipažįstama su ežero unikalumu. Interjere dominuoja ežero motyvai, naudojamos senos valtys, irklai, žuvys.

Ekspozicinėje sienelėje esančiuose monitoriuose galima pamatyti filmuką apie Sartų ežero atsiradimą, parko simbolį - ausytąjį kragą. Atskiras stendas su filmuota medžiaga skirtas žirgų lenktynėms, kurių tradicija Dusetose siekia daugiau kaip 100 metų. Daug dėmesio skirta mažųjų lankytojų „atradimams” ir edukacinei veiklai. Prie stalo pritvirtinti dviračio pedalai, kuriuos minant generuojama elektros energija ir apšviečiama stale įkomponuota Sartų ežero forma. Kitas interaktyvus stalas – aktyviam keliautojui. Ant parko žemėlapio paspaudus aktyvias zonas, ekrane atsiranda informacija apie pasirinktą lankomą objektą.

Atskira ekspozicijos patalpa skirta temai apie sėlių gentis ir jų gyvenimą. Čia - sena medinė valtis su įmontuota garso takelių įranga. Lankytojas gali atsisėsti ir klausytis sėlių sutartinių, legendų. Sartų regioninio parko Lankytojų centrą rasite Vytauto g. 5, Dusetose, Zarasų rajone.

Lankytojų centrų ekspozicijos skirtos ne tik pažinti, bet ir išmokti saugoti gamtą ir paveldo objektus. Lankytojai pažintį su saugomomis vertybėmis tęs parkuose, jau žinodami - kodėl vienas ar kitas augalas, gyvūnas, kraštovaizdžio objektas, gamtos paminklas unikalus ir kaip jį lankyti, nedarant žalos.

Pastaraisiais metais saugomose teritorijose duris atvėrė daug naujų lankytojų centrų, įrenginėjamos gamtos ir kultūros paveldo ekspozicijos. Tai Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM kartu su nacionalinių ir regioninių parkų direkcijomis vykdomo projekto „Saugomų teritorijų tvarkymas“ įgyvendintos veiklos. Projektas finansuojamas ES struktūrinių fondų bei LR bendrojo finansavimo lėšomis.

Naujas vidaus ekspozicijos, išsamiai pristatančias ir leidžiančias pažinti saugomų vietovių ir objektų unikalumą, šiais metais galima bus aplankyti Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionalinių parkų, Anykščių, Aukštadvario, Biržų, Kauno marių, Krekenavos, Pajūrio, Rambyno, Sartų, Tytuvėnų ir Varnių regioninių parkų lankytojų centruose.

Kontaktinis asmuo: Diana Rakauskaitė, Viešųjų ryšių specialistė, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, A. Juozapavičiaus g. 9, LT-09311, Vilnius; tel.: (5) 2709048.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65582991sec.