Kolekcininkas Edmundas Armoška Šiaulių «Aušros» muziejui padovanojo 25 portretus

Šiaulių „Aušros“ muziejus sulaukė ypatingos dovanos – Lietuvoje gerai žinomas kolekcininkas Edmundas Armoška, meno kūrinius kolekcionuojantis nuo 1970-ųjų, muziejui padovanojo 25 portretus iš savo kolekcijos. Tai ne pirmi E.Armoškos „Aušros“ muziejui dovanoti kūriniai: 2007 m. kolekcininkas padovanojo A. Fabinskio apie 1916 m. nutapytus Elžbietos (1858–1938) ir Antano (1855–1922) Biržiškų portretus.

Didžioji dalis – 22 iš 25 dovanotų portretų – tapyti aliejumi drobėse, du piešti pastele, vienas anglimi popieriuje. Portretas buvo populiariausias XIX a. I p. dailės žanras Lietuvoje, kaip matyti iš dovanotų kūrinių, populiarumo neprarado ir XX a. Dauguma dovanotų kūrinių nėra pasirašyti ir jų autorystė nenustatyta, tačiau jie padeda atskleisti XIX–XX a. I p. Lietuvos meninio ir kultūrinio gyvenimo procesus. E. Armoškos dovanotuose kūriniuose yra susipynę klasicizmo, realizmo, romantizmo, impresionizmo, ekspresionizmo, neoklasicizmo stiliai, vis dėlto dominuoja klasicistinio portreto linija, vaizduojanti portretuojamąjį su jo kilmės, užsiėmimų atributais.

Kol kas galima įvardyti tik keturis dovanotų portretų autorius. Tai Leonas Katinas (1907–1984), Josefas Ladislavas Šichanas (1847–1918), Marcelis Harasimowiczius (1859–1935) ir A. Paislys (gimimo ir mirties datos nežinomos). Tikimasi, kad kitų portretų autorius ir portretuojamuosius pavyks nustatyti po išsamesnių tyrinėjimų.

Iki šiol „Aušros“ muziejuje buvo saugomi aštuoni tapytojo L. Katino kūriniai, dabar jau galima didžiuotis dešimčia. E. Armoška padovanojo dvi šio autoriaus drobes – „Kaimietė“ (1963) ir „Dvi mergaitės“ (1966). L. Katino portretai, natiurmortai, peizažai, tapyti impresionizmo, ekspresionizmo maniera, paįvairinti realizmo elementais. Maždaug nuo 1960 m. jo kūryboje realistinės formos nyksta, atsiranda abstrakcijų, o nuo 1970-ųjų kompozicijose lieka vienas kitas realistinio motyvo fragmentas. Drobėse „Kaimietė“ ir „Dvi mergaitės“ matyti, kad nyksta portretuojamųjų individualumas ir išryškėja tapybinė plastika, forma, dažų faktūra, impresionizmui būdingas šviesos ir spalvų žaismas.

Čekų dailininkas, fotografas J. L. Šichanas (geriausiai žinomas kaip puikus fotografas portretistas) atstovauja Miuncheno ir Prahos dailės akademijoms, kurių įtaka atsiskleidžia E. Armoškos muziejui dovanotoje drobėje „Vyro portretas“ (1900). Tai pusfigūris, profiliu vaizduojamas vyro portretas, nutapytas tamsių, šiltų spalvų gama su romantizmo atspalviu.

Nuo šiol „Aušros“ muziejus turi ir mažai kam Lietuvoje žinomo lenkų dailininko, peizažisto M. Harasimowicziaus drobę – 1931 m. nutapytą Tomaszo Zano portreto (aut. Miniała, 1837) kopiją. M. Harasimowiczius tapybos meno mokėsi Paryžiuje, Krokuvoje, Vienoje, Miunchene. Jo tapymo maniera priskiriama austrų ir vokiečių tapybos mokyklai.

„Aušros“ muziejaus darbuotojai džiaugiasi tokiomis vertingomis dovanomis, dėkoja kolekcininkui E. Armoškai už jas ir tikisi, kad jo pavyzdžiu paseks ir kiti Lietuvos kolekcininkai bei menininkai.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Dailės skyriaus vedėja Odeta Stripinienė, tel. (8 41) 43 96 75.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54774714sec.