Lietuvos muziejų kelio naujienlaiškis

Šią savaitė „Lietuvos muziejų kelias“ užsuka į Anykščius, Kauną, Šiaulius, Rokiškį, Kėdainius ir Rumšiškes.

Gegužės 19 d.

Anykščių menų centras, Vilniaus g. 36, Anykščiai, tel. (8 381) 5 14 47

Sakralinio meno centras (Vilniaus g. 11, Anykščiai)

– Projektas „Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose“. Eglės Karpavičiūtės tapybos darbų paroda. Septintasis tarptautinis vaizduojamosios dailės festivalis šiemet pristatomas Vilniuje, Kaune, Kelmėje, Anykščiuose, Vilkyškiuose bei Raudonės pilyje. Iš viso rengiamos 35 parodos, kurioms darbus pateikia 18 menininkų iš Olandijos, Italijos, Ispanijos, Suomijos, Kroatijos ir, be abejo, Lietuvos. Sakralinio meno centre, vykdančiame plačią kultūrinę veiklą, savo tapybos darbų parodą pristatys projekto dalyvė E. Karpavičiūtė.

Gegužės 20, 27, 30 d.

Kauno miesto muziejus, M. Valančiaus g. 6, Kaunas, tel. (8 37) 20 82 20

Kauno pilis (Pilies g. 17, Kaunas)

15 val. – edukacinės-kūrybinės dirbtuvės „Senasis Kaunas: iš koklių istorijos“. Kauno miesto muziejus savo fonduose saugo archeologinių radinių, XVI–XVII a. koklių, rastų Kauno senamiestyje. Jie yra eksponuojami Kauno pilyje. Į čia vykstančias edukacines-kūrybines kviečiami visi norintys smagiai praleisti laiką, pažinti istoriją, archeologiją, pagal koklių fragmentus, naudodami įvairias keramikos technikas, pasigaminti suvenyrus. Užsisakyti iš anksto.

Gegužės 20 d. – birželio 13 d.

Šiaulių ,,Aušros“ muziejus, Vilniaus g. 74, Šiauliai, tel. (8 41) 43 36 80

ŠAM Edukacijos centas (Aušros al. 47, Šiauliai)

– Apžvalginė ekskursija archeologinėje ekspozicijoje „Šiaulių krašto praeitis nuo seniausių laikų iki XVII amžiaus“. Ekskursijos dalyviai supažindinami su Šiaulių krašto žmonių gyvenimo būdu, jų naudotais darbo įrankiais, ginklais, papuošalais nuo pirmųjų gyventojų atsikraustymo iki XVII a. Rodomi originalūs muziejaus eksponatai ir natūralaus dydžio rekonstrukcijos: akmeninio kirvio gręžimo prietaisas, geležies lydimo krosnelės, medinis šulinys, rąstinė troba, koklinė krosnis. Pasakojimas, eksponatai ir rekonstrukcijos yra ta visuma, kuri leidžia įgyti naujų žinių ir susidaryti ryškesnį praėjusio tūkstantmečio vaizdą.

– Edukacinis užsiėmimas „Archeologinis kostiumas ir virvučių vijimas su akmenukais“. Užsiėmimas vyksta archeologijos ekspozicijoje. Geležies amžiaus kostiumu apsirengusi archeologė pasakoja apie senovinius rūbus bei papuošalus nuo akmens amžiaus iki XVII a. Dalyviai sužino apie siūlus, audinius ir drabužius: pluošto verpimą, audimą, drabužių siuvimą, sudėtines kostiumo dalis, jo nešioseną įvairiuose Lietuvos regionuose ir audinių išlikimą žemėje. Kiekvienas gali apžiūrėti kostiumų rekonstrukcijas, patys pamėginti verpti, nusivyti vieną archeologinio kostiumo elementą – spalvotą virvutę. Virvutės vejamos iš vikingų išmoktu būdu, naudojant akmenukus.

– Edukacinis užsiėmimas „Archeologiniai kasinėjimai“. Per užsiėmimą dalyviai gali trumpam tapti archeologais. Kiekvienam skiriamas plotelis su jame slypinčiais archeologiniais radiniais. Išmokstama kasinėti, tvarkyti radinius, tiriamus plotus užfiksuoti pagal visas archeologijos mokslo taisykles. O kokie bus radiniai, priklausys nuo atsitiktinumo – kaip ir realiame gyvenime.

Užsisakyti iš anksto.

Gegužės 20 d. – birželio 15 d.

Rokiškio krašto muziejus, Tyzenhauzų al. 5, Rokiškis, tel. (8 458) 5 22 61

– Edukaciniai užsiėmimai mokiniams „Medžiotojo Roko pasakojimai apie Rokiškio senovę“. Per edukacinį užsiėmimą dalyviai susipažins su Aukštaitijos krašto archeologiniais radiniais, įvairių laikotarpių medžioklės trofėjais, išgirs pasakojimų apie medžioklę, patys šaudys iš lanko, rungsis dėl šauniausio šaulio vardo. Užsisakyti iš anksto.

Kėdainių krašto muziejus, Didžioji g. 19, Kėdainiai, tel. (8 347) 5 13 30

Kėdainių krašto muziejus šiuo metu kuria ir tradicinių amatų centrą atnaujintuose Arnetų namuose, ir dalyvauja tarptautiniame projekte, kurio pagrindinis tikslas sukurti virtualųjį muziejų ir keistis tarpvalstybine patirtimi kultūrinės edukacijos srityje, sudarant galimybę plačiajai visuomenei naudotis kilnojamojo ir nekilnojamojo paveldo vertybėmis, o svarbiausias uždavinys − sukurti virtualią ekspoziciją, suvienijus muziejų tyrinėjimus ir patirtį bei atskleidžiant glaudžius kultūrinius ir istorinius ryšius tarp trijų kaimyninių regionų miestų − Gardino, Rėzeknės ir Kėdainių. Visi kėdainiečiai, besidomintys amatais, paveldu bei kuriamu virtualiuoju muziejumi, kviečiami dalyvauti dviejų dienų renginiuose:

Gegužės 22 d.

Daugiakultūris centras (Senoji rinka 12, Kėdainiai)

11 val. – Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės 2007–2013 m. Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Virtuali praeitis – ateities muziejų ekspozicijų pagrindas“ renginys – edukacinis seminaras „Virtualus muziejus. Senieji Kėdainių amatai“

Gegužės 23 d.

Arnetų namas (Radvilų g. 21, Kėdainiai)

Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės 2007–2013 m. Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Virtuali praeitis – ateities muziejų ekspozicijų pagrindas“ renginiai:

10 val. – paroda „Amatų tradicijos Kėdainių krašte“

11 val. – Kultūrinis renginys „Pažink Kėdainių krašto folklorą ir amatus“

Gegužės 23 d.

Lietuvos liaudies buities muziejus, J. Aisčio g. 2, Rumšiškės, Kaišiadorių r., tel. (8 346) 4 72 37

10–16 val. – Liaudiškų amatų, darbų ir pramogų diena. Šventėje bus supažindinama su senaisiais lietuvių amatais ir senoviniais kaimo darbais. Amatininkai ir muziejininkai dirbs ne tik miestelyje, bet ir kiekvieno etnografinio regiono sodybose. Vaikai, jaunimas ir visi, besidomintys muziejiniais lobiais ir paslaptimis, kviečiami išvysti senovinius amatus ir patys juos išmėginti.

Gegužės–birželio mėn.

A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, A. Vienuolio g. 2, Anykščiai, tel. (8 381) 5 80 15

– Edukacinė programa mokiniams ir suaugusiesiems „Ir šiandien tebežymu, kur pilies būta“.

Edukacinė programa vyksta mediniame gynybiniame bokšte šalia Vorutos piliakalnio. Susipažįstama su vienos iš didžiausių Rytų Europoje medinės pilies istorija, archeologinių radinių pavyzdžiais, pilėnų gyvensena, drabužiais bei papuošalais, atliekamos istorinės užduotys, išbandomas pilies karybos menas, šaudant iš lankų. Programos metu Papilio kiemelyje verdama čiobrelių arbata, žaidžiami senoviniai žaidimai.

Užsisakyti iš anksto.

Projekto „Lietuvos muziejų kelias. Atrastieji lobiai ir įmintos paslaptys“ Aukštaitijos regiono koordinatorė Romena Čepauskienė, tel. 8 650 310 64.

Išsami renginių programa www.muziejai.lt

Projekto organizatorė - Lietuvos muziejų asociacija

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba

Informacinis rėmėjas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.05480003sec.