Tautosakos rinktinės pristatymas Klaipėdos etnokultūros centre

2015 m. balandžio 28 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) – išskirtinis Tradicinių dainų klubo vakaras. Jo metu bus pristatoma Kazimieros Kubiliūtės-Martinkienės (Kretingos r.) tautosakos rinktinė (CD). Išgirsite gyvą liaudies dainą, kuri mūsų dienas pasiekė šviesių, talentingų žmonių dėka.

Viena tokių – Kazimiera Kubiliūtė-Martinkienė (g. 1928 m.). Tai nepaprastai šviesios prigimties, fenomenalios atminties močiutė, spinduliuojanti gerumu ir ramybe, su visais sutarianti, linksma, atidi ir atjaučianti, vaikų ir vaikaičių mylima, gerbiama ir globojama. Iš tėvelių paveldėjusi meilę dainai, Kazimiera ja dalijasi ir perduoda jaunesnėms kartoms – dukroms bei anūkėms, taip pat jos pateiktų dainų, prisiminimų pagrindu parengta ne viena folkloro ansamblio „Šukupis“ (Kretingos r.) programa. Šio ansamblio vadovui, folkloristui Alvydui Vozgirdai 2012–2014 m. ėmus užrašinėti Kazimieros tautosaką, išryškėjo jos palikimo reikšmingumas ir tiesiog dainuojantiems liaudies dainas, ir atidžiau tyrinėjantiems folklorą. K. Martinkienės repertuare – dainų žanrų įvairovė: vaikų dainos, karinės istorinės, darbo, šeimos, jaunimo meilės, vestuvinės, literatūrinės kilmės, partizanų, individuali kūryba. Pateikėjos dainų kraityje – ne viena žemaičių mėgstama daina („Plaukė pylelė“, „Oi, klevi kleveli“, „Pjuovė lunkuo šeiną“ ir kt.), kurias atlieka savitai išlinguodama, išsiūbuodama. Ji dainas išmoko iš mamos Salomėjos Rutytės-Kubilienės (g. 1906 m.), kurios tautosakos palikimas taip pat yra užfiksuotas tautosakos rinkėjų ir saugomas archyvuose.

Liaudies daina Kazimierai – brangiausias motinos palikimas ir šviesios vaikystės atmintis. O ši tautosakos rinktinė – dar vienas grūdas į savitos ir unikalios Kretingos krašto kultūros aruodą, kuklus padėkos ženklas protėvių atminimui ir, pasak pateikėjos, tarsi „zuikio pyragas“ mūsų vaikams ir vaikaičiams.

Kazimieros Kubiliūtės-Martinkienės tautosakos rinktinės pristatymo renginyje dalyvaus pati pateikėja, jos dainas dainuos mažosios dainininkės Eglė Žilytė ir Adelė Vozgirdaitė, romansų atlikėja Daiva Ignatavičienė, Kretingos rajono kultūros centro Šukės filialo folkloro ansamblis „Šukupis“ ir Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblis „Kuršių ainiai“.

Renginys skiriamas Etnografinių regionų metams ir artėjančiai Motinos dienai

 

Įėjimas nemokamas

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40508103sec.