R. Viršilas: užstato sistema išvalys miškus nuo butelių

Gėrimų gamintojai įsitikinę, kad nuo vasario 1 d. pradėsianti veikti užstato sistema visiškai išspręs taršos gėrimų pakuotėmis problemą. Lietuvoje iki šiol buvo perdirbama ir tinkamai sutvarkoma tik trečdalis plastiko (PET), stiklinių ir metalinių pakuočių iš visų 600 milijonų, parduodamų per metus. Likę du trečdaliai nusėsdavo sąvartynuose, miškuose ir pamiškėse. Pasak „Švyturio-Utenos alausgeneralinio direktoriaus Rolando Viršilo, nepaisant to, kad bendrovei pakuočių keitimas kainuos per 200 tūkst. Eur, jis tai vertina kaip investiciją į ekologiją.

 

2015 m. didžiausias šalies aludaris į rinką išleido beveik 3 600 t įvairių rūšių pakuočių: stiklinių, PET ir metalinių. Aplinkos ministerija, nustatydama pakuočių atliekų naudojimo ir perdirbimo tvarką, yra įpareigojusi gamintojus ir importuotojus sutvarkyti 70 proc. stiklinių, 32 proc. PET ir 54 proc. metalinių pakuočių, išleistų Lietuvos rinkai. Pasak R. Viršilo, pernai bendrovė, laikydamasi ministerijos nustatytų normatyvų, įvykdė pakuotės sutvarkymo užduotis, o apyvartinių stiklo butelių surinko 85 proc. viso išleisto kiekio – daugiau, nei numato įstatymai. Tačiau likę 2 000 t pakuočių turbūt atsidūrė sąvartynuose arba, kas blogiausia, - gamtoje.

 

„Būdami socialiai atsakinga bendrovė, visada kėlėme sau tikslą maksimaliai prisidėti prie perdirbamų atliekų sutvarkymo. Tačiau Lietuvoje atliekų rūšiavimas yra vangus. Į šalies sąvartynus kasmet išvežama apie 3 mln. tonų atliekų, tarp jų – ir įvairių rūšių gėrimų pakuočių. Tikime, kad netrukus pradėsianti veikti užstato sistema paskatins gyventojus aktyviau rūšiuoti stiklines, PET ir metalines gėrimų pakuotes. Mūsų prognozėmis, artimiausiais metais Lietuvos miškuose ir pamiškėse nebeliks išmestų tuščių butelių ir skardinių, visos jos keliaus į taromatus“, – sako bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius.

 

Investicijos į ekologiją

 

Kad užstato sistema Lietuvoje veiktų, nealkoholinių ir silpnų alkoholinių gėrimų gamintojai bei importuotojai savo produkciją turi paženklinti specialiu depozito ženklu. Tai reiškia, kad į rinką nuo vasario 1 d. turi būti tiekiamos naujo dizaino stiklinės, PET ir metalinės pakuotės. Gėrimų gamintojų investicijos į pakuočių keitimą ir kitos su tuo susijusios išlaidos siekia šimtus tūkstančių eurų.

 

„Mūsų bendrovei pasiruošimas užstato sistemai, pakuočių keitimas kainuoja per 200 tūkst. Eur. Šias išlaidas vertiname kaip investiciją į ekologiją. Todėl, nepaisydami būsimų didelių išlaidų, nuo pat pradžių palaikėme užstato sistemos įdiegimą Lietuvoje“, – teigia „Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius.

 

Pasak R. Viršilo, bendrovė depozito ženklu pažymėtą produkciją į prekybos vietas tieks nuo pirmos užstato sistemos veikimo dienos. Per numatytą 3 mėnesių pereinamąjį laikotarpį didžiausias šalies aludaris planuoja realizuoti visas rinkoje esančias senąsias  pakuotes.

 

Už grąžintą pakuotę – 10 ct

 

Nuo vasario 1 d. prekybos vietose įrengti taromatai priims trijų rūšių pakuotes: stiklines, PET ir metalines (skardines). Jos turės būti paženklintos specialiu depozito ženklu ir turėti naujus brūkšninius kodus. Taromatas įdėtą pakuotę apsuks, ieškodamas brūkšninio kodo, jį nuskaitys ir atpažins, ar pakuotė dalyvauja užstato sistemoje. Taromato viduje pakuotės bus išrūšiuojamos ir pateks į skirtingus maišus. Skardines ir PET pakuotes taromatas supresuos, todėl galės priimti didesnį jų kiekį.

 

Grąžindami pakuotes, gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, ar pakuotė visiškai tuščia, nesulankstyta, nepažeista etiketė su brūkšniniu kodu. Taromatai priims tik tvarkingas ir atpažįstamas pakuotes. Nepriklausomai nuo pakuotės rūšies, gyventojai susigrąžins 10 ct užstatą. Taromatas atspausdins kvitą, kurį parduotuvės kasoje bus galima iškeisti į grynuosius pinigus arba juo atsiskaityti už prekes.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58333898sec.