Mano senamiestis ir gatvės muzikantai

Saulėta sekmadienio popietė. Senamiestis ir aidu miesto šurmulį skrodžiantys pavienių instrumentų garsai. Skambantis šlageris ar seno gero bliuzo akordas akimirkai patraukia praeivių žvilgsnius prie gitaras ar smuikus apglėbusių siluetų – gatvės muzikantų. Lengvas šypsnis veide? Įdomu ir gražu? Jau ganėtinai pabodę? Kiekvienas turbūt rasim argumentų, kuriuos pagrįsime savo muzikiniu skoniu ar pirmu susidarusiu įspūdžiu, ir akimirksniu nuspręsime, ar verta stabtelėti, ar ne. Jei šalia būriuojasi pulkelis praeivių, o gitaros dėkle žybsi krūvelė skatikų, galbūt tai ženklas, kad verta sustoti. Jei muzikantas jaunas ir dar nelabai pasitiki savo talentu ir grojimo įgūdžiais, tuomet nesunku pastebėti, kad trūkstamos drąsos dozė ieškoma užmerkiant akis ir stengiantis įsijausti į atliekamą kūrinį. Sutikime, į bendrą senamiesčio veidą šie siluetai dažniausiai įsikomponuoja. Juolab trubadūrų ir bardų atnešta tradicija gyvuoja ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, todėl būtų keista, jei mūsų gatvės neturėtų savų muzikantų.

– Ką manote apie gatvės muzikantus? – klausiu savo draugų besišnekučiuojant vienoje Vilniaus kavinių.

– Man jie netrukdo,– išgirstu paprastą atsakymą.

– Nėra nieko bjauriau, kai gatvėje pamatai mažametį su kokia nors mokykline fleita rankose. Groti nemoka, marmaluoja nežinia ką ir kaulija pinigus. Nesąmonė.

– Svarbiausia, kokie jie... Kai kurie būna labai įžūlus.

– Labiausiai juokingi tie muzikantai–alkoholikai, na o kai kurie tai visai nuoširdūs.

Jaučiu, kad draugai kalba iš asmeninės patirties, kuri matyt buvo linkusi užfiksuoti neigiamą įspūdį. Viskas tarsi normalu ir įprasta – juk atmintin dažniau linkę įstrigti negatyvūs įspūdžiai. Kita vertus, kaip nubrėžti gatvės muzikos etikos ribas, kaip apibūdinti jos specifiką? Inteligentiškumu ir klasika dvelkiantis jaunas smuiko specialybės studentas ir seni sugrubę pirštai nerangiai senomis rusiškomis melodijomis virkdantys armoniką? Ar muzika turi ne tik gražiai skambėti, bet ir atrodyti?

Žvilgteriu į statistiką, kurią radau vienoje interneto svetainės apklausa.lt skyrelių, skirtų gatvės muzikai. Tenka pripažinti, kad absoliuti dauguma respondentų gatvės muzikantus vertina teigiamai (66% - teigiamai, 21% - juos vertina apatiškai, 6% - neigiamai). Tiesa, kol kas apklausoje savo nuomonę išreiškė tik 55 respondentai.

Tad ar išvis čia esama problemos? Ar galima tai vadinti problema? Vis dėlto mažos vidinės prieštaros čia esama. Neseniai teko matyti video vaizdelį – eksperimentą. Vienas garsiausių pasaulio smuikininkų Joshua Bell‘as sutiko dalyvauti socialiniame eksperimente. Žvilgtelėkite ir įsitikinkite patys.

  • Eksperimentas metro stotyje

  • Joshua Bell‘o atliekama „Ave Maria“

Eksperimento rezultatai byloja patys už save. Ar verta gilintis ir polemizuoti apie šiuolaikinės visuomenės charakterį ir išsiblaškymą? – kiekvienas turime prieiti prie savo nuomonės. Visuotiniai stereotipai, mūsų individualizmas, amžinas skubėjimas dažnai trukdo pastebėti gražius gyvenimo dalykus, bet tai jokiu būdu nereiškia jų ignoravimo. Be to, nereikėtų pamiršti, kad viso to centre yra ne mūsų trūkumai, o muzika, kurios, kad ir peržiūrėjus šiuos vaizdelius, galima tiesiog imti ir pasiklausyti.

Žinot, ar susilies į vieną harmoniją sekmadieninis batų kaukšėjimas senamiesčio grindiniu, bažnyčios varpų gaudesys ir sunkus akordeono alsavimas iš už kampo, aš manau, priklausys nuo mano nuotaikos ir oro, – juk jie tarpusavyje susiję. Klausti, kiek visa tai kainuoja, išties turbūt būtų keista. Turbūt svarbiausia nebūti reiklesniems kitų atžvilgiu, turiu omenyje gatvės muzikantus, nei esame reiklūs patys sau. Jei gatvėse grotų vien Joshua Bell‘ai, tuomet nebūtų prasmės statyti koncertų salių.

Ir pabaigai norėtųsi priminti, kad šiemet gegužę tradiciškai rengiamas gatvės muzikos festivalis. Šis renginys kaip ir kasmet turėtų sukviesti nemažą būrį muzikantų, miestelėnų bei miesto svečių. Jei tai puiki proga paganyti akis ir pasisemti gerų emocijų, tad kodėl ja nepasinaudojus?

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 20.04.2024 Vakars ar Dj Park Hotel Latgola
Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 19.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 20.04.2024 Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19452715sec.