Nauja edukacinė programa «Košerinio maisto paslaptys»

Nuo 2012 m. sausio mėnesio Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje (Vilniausg. 74, Šiauliai) visi besidomintys žydų kultūra ir tradicine žydų virtuve jau gali dalyvauti naujame edukaciniame užsiėmime „Košerinio maisto paslaptys“. Užsiėmimo dalyviams atskleidžiamos košerinio maisto paslaptys ir siūloma paragauti tradicinių žydų virtuvės patiekalų.

Maisto kultūra – sudėtinė tautos kultūros dalis. Per maistą pažįstame ir tautos istoriją. Kiekviena tauta turi su maisto ruošimu, jo valgymu susijusių tradicijų ar ritualų. Edukacinės programos „Košerinio maisto paslaptys“ dalyviai, padedami muziejaus specialistų, peržengs įdomios, viliojančios ir kiek paslaptingos žydų virtuvės slenkstį. Košerinė žydų virtuvė – viena įdomiausių ir, ko gero, labiausiai mitais ir legendomis apipintų temų. Judėjų maisto taisyklės – kašrutas – egzistuoja jau trys tūkstančiai metų. Taisyklių sąrašas – o jų apie 600 – yra įtrauktas į šventąją žydų knygą – Torą. Pažinti kašruto reikalavimus – ir įdomu, ir naudinga. Griežtų taisyklių laikymasis košerinėje virtuvėje, maisto derinimas – tai taisyklingo maitinimosi pagrindas, rūpinimasis savo sveikata. Pasak žydų religinių priesakų, maistas yra svarbus ne tik mūsų fizinei sveikatai, bet ir dvasinei būsenai.

Edukacinis užsiėmimas „Košerinio maisto paslaptys“ Ch. Frenkelio viloje vyksta neatsitiktinai. Vilą 1908 m. pastatė stambus žydų pramonininkas Chaimas Frenkelis, XIX a. pab. Šiauliuose įkūręs vieną iš didžiausių ir moderniausių tuometinėje carinėje Rusijoje odos perdirbimo ir avalynės fabrikų. Šiandien Ch. Frenkelio vila – vienas iš didžiausių pasaulio žydų bendruomenių traukos centrų, viloje įrengta ekspozicija ,,Žydų kultūros paveldas Šiauliuose: Pirkliai Frenkeliai“. Ch. Frenkelio vila yra paskelbta Europos tarybos tarptautinės programos „Žydų kultūros paveldo kelias Europoje“ objektu.

Taigi kiekvienas edukacinio užsiėmimo dalyvis turės puikią galimybę aplankyti vieną iš patraukliausių Šiaulių miesto kultūrinių erdvių – Ch. Frekelio vilą ir susipažinti su košerinio maisto ypatumais, kašruto reikalavimais bei pasivaišinti tradiciniais žydų valgiais. Juos specialiai šiam užsiėmimui ruošia ir tiekia Šiauliuose įsikūręs restoranas „Žemaitis“, puoselėjantis ir lietuvišką, ir žydiškąją virtuvę. Per užsiėmimą dalyviai galės paragauti čolnto – jautienos ir perlinių kruopų troškinio, žydiškai įdaryto karpio – Gifilte fish. Taip pat bus siūloma pasivaišinti vištienos odelių užkanda Eldzelech bei žydiškais saldumynais Imberlach ar Teigales. Kiekvienas edukacinio užsiėmimo dalyvis į namus išsineš žydų virtuvės receptą ir galės pats pabandyti pasigaminti tradicinį žydišką patiekalą.

Edukacinio užsiėmimo trukmė – 1 val., kaina – 25 Lt, su nuolaida – 20 Lt. Kaina po 17 val. – 31 Lt, su nuolaida – 23 Lt.

Informaciją apie edukacinį užsiėmimą teikia l. e. p. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Istorijos skyriaus vedėja Vilma Karinauskienė, tel. (8 41) 52 43 92, el. p. [email protected].

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.360708sec.