Pažintis su tapybos korifėjaus M. Rothko kūryba

Birželio 26 d. 17 val. Dailės galerijoje vyks parodos „Mark Rothko - Daugpilis“ atidarymas. Parodoje bus eksponuojama žymaus dailininko M.Rothko kūrinių muziejinės kokybės reprodukcijų kolekcija iš Daugpilio Marko Rothko meno centro. Šio tapybos korifėjaus paveikslai pasaulio aukcionuose parduodami už dešimtis milijonų dolerių.

M. Rothko (1903-1970) – amerikiečių tapytojas, abstraktaus ekspresionizmo atstovas, gimęs Latvijoje, Daugpilyje. Per trečią ir ketvirtą XX amžiaus dešimtmečius Markas Rothko sukūrė šimtus darbų ant popieriaus ir drobės – aktų, portretų, interjerų su figūromis, miestų vaizdų bei peizažų.

Apie 1949-uosius M. Rothko pristatė kompozicijos formatą, kurį tobulino visą likusį gyvenimą. Tai M. Rothko „vaizdinys“, susidedantis iš keleto vertikaliai surikiuotų stačiakampių formų, išdėstytų spalvų lauke, ir leidžiantis kurti nuostabią tokio tipo darbų įvairovę. Didelis mastelis, atvira struktūra ir plonas dažų sluoksnis šiuose darbuose yra derinami tam, kad perteiktų tapybinės erdvės įspūdį. Spalvos, dėl kurių M. Rothko darbai yra galbūt labiausiai vertinami, čia įgauna precedento neturintį ryškumą. Jo klasikiniams šeštojo dešimtmečio tapybos darbams yra charakteringa didėjantys matmenys ir vis paprastėjanti forma, spindintys atspalviai ir platūs bei subtilūs spalvos potėpiai.

Tamsių spalvų paletė dominavo M. Rothko darbuose septintajame dešimtmetyje. Jis ištobulino kruopštumo reikalaujančią vienų spalvų dengimo kitomis techniką, dėl kurios, meno istorikės Dore Ashton žodžiais tariant, „jo paviršiai tampa aksominiai lyg eilės apie naktį“.

Parodos atidaryme žada dalyvauti Daugpilio vicemeras Janis Dukšinskis, Daugpilio Marko Rothko meno centro direktorius Aleksejs Burunovs beidirektoriaus pavaduotojas Maris Čačka.

Atidarymo metu taip pat bus pristatytas parodos „Aukštaitijos dailė 2014. Quo vadis?“, vykusios Dailės galerijoje gegužės mėnesį, katalogas.

M. Rothko paroda Dailės galerijoje bus eksponuojama iki liepos 27 d.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21194601sec.