Sėkminga metų pradžia – turistų srautai į Lietuvą auga dviženkliais skaičiais

Šių metų pirmąjį ketvirtį pasiektas dviženklis tiek vietinių, tiek užsienio turistų srautų augimas džiugina visą šalies turizmo sektorių. Valstybinis turizmo departamentas (toliau – VTD), apibendrinęs šių metų pirmojo ketvirčio apgyvendinimo rezultatus, teigia, kad tai –vienas geriausių ketvirčių Lietuvos turizmo isrorijoje.

 

Lietuvoje pirmą šių metų ketvirtį turistavo ir nakvojo 17 proc. daugiau užsieniečių ir 14,1 proc. daugiau lietuvių nei tuo pačiu laiku pernai. Šie rodikliai kelis kartus viršija pernai metų to paties laikotarpio rezultatus, kai užsienio turistų augimas siekė 6,3 proc., vietinių turistų 5 proc. Palyginimui Estijos apgyvendinimo įstaigose turistų srautų augimas šių metų pirmą ketvirtį yra vienaženklis: užsieniečių 7 proc., vietinių turistų 3 proc.

 

„Esame maloniai nustebinti pirmąjį šių metų ketvirtį matydami užsienio turistų skaičiaus augimą 9-iose iš 10-ies svarbiausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų. Dviženkliu turistų srautų didėjimu džiugina visos mūsų kaimyninės šalys: Baltarusija (+27 proc.), Latvija (+20 proc.), o taip pat Estija (+28 proc.), Vokietija (+11,4 proc.), Šiaurės šalys – Suomija (+20,3 proc.) ir Norvegija (+10,4 proc.). Kelis metus iš eilės ypač sparčiai augęs rusų turistų skaičius vis tik didėjo 8 proc. (nepaisant žymaus rublio nuvertėjimo metų pradžioje), turistų srautai iš Lenkijos užaugo 1 proc. Smuktelėjo tik turistų srautas iš Jungtinės Karalystės (-5 proc.),“ – teigia VTD direktorė dr. Raimonda Balnienė.

Netikėčiausiu pirmojo ketvirčio siurprizu tapo Ukrainos turistai, kurių augimas šį ketvirtį buvo įspūdingas ir siekė net 87 proc. Ukraina turi didelį potencialą tapti viena iš dešimties svarbiausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų. Tikėtina, kad praėjusi visus išbandymus, Ukraina turistais Lietuvą džiugins ir ateityje.

Sparčiai aukštyn besistiebiantis vietinių turistų, nakvojusių Lietuvos apgyvendinimo įstaigose, skaičius augo 11,4 proc. „Lietuva turi gerą infrastruktūrą, o žmonės išmoko keliauti ir vis labiau nori pažinti savo šalį. Prognozuojame, kad vietinių turistų, nakvojančių šalies apgyvendinimo įstaigose, skaičius šiemet viršys 1 milijoną,“ – sako VTD vadovė dr. R. Balnienė.

Per pirmus tris šių metų mėnesius neslūgstančiu turistų susidomėjimu džiaugėsi Lietuvos sostinė – Vilniaus viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose užsienio turistų srautai užaugo net 20,2 proc., o vietinių turistų srautai padidėjo 11 proc.

Bendru turistų srautų augimu džiaugėsi Pietų Lietuvos kurortai: Druskininkų apgyvendinimo įstaigos šių metų pirmąjį ketvirtį sulaukė 7 proc. daugiau, o statybų ir investicijų sūkuryje atsidūręs Birštonas net 39 proc. daugiau. Abu kurortai sulaukė ir daugiau nakvojusių vietinių turistų: jų Druskininkuose padidėjo 14 proc., Birštone 41 proc.

Lietuvos apgyvendinimo įstaigų daugėjo, didėjo kambarių skaičius, o augantys turistų srautai buvo dar spartesni, tad tai didino viešbučių ir panašių apgyvendinimo įstaigų užimtumą. 2014 m. pirmą ketvirtį Lietuvoje jis siekė 38,4 proc. (+3,3 proc.), o Vilniuje šių įstaigų užimtumas sudarė 48,1 proc. (+3 proc.). Tai rodo, kad sezoniškumo problema Lietuvoje ilgainiui mažėja.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19039512sec.