Kylyje Tūkstantmečio odisėjos jachtą pasitiko su duona ir druska

Sekmadienį iš Klaipėdos į žygį aplink pasaulį išplaukę Lietuvos buriuotojai įveikė 455 jūrmylių distanciją ir po daugiau kaip pustrečios paros trukusio plaukimo prisišvartavo Kylyje. Pirmoje jachtos sustojimo vietoje vakar buriuotojus pasitiko Vokietijos lietuvių bendruomenė. Žengtas pirmas žingsnis, siekiant sutelkti visus pasaulio lietuvius vieningai švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį.

Kaip teigė LR Ambasados Vokietijoje Konsulinio skyriaus vadovas Audrius Bendinskas, tam kad pasitiktų Lietuvos buriuotojų jachtą Kylyje, susirinko Vokietijos lietuviai iš Berlyno, Hamburgo, Hiutenfeldo, Flensburgo ir kitų miestų. Tautiečių atvyko ir iš kaimyninės Danijos.

"Kylyje šiandien šviečia saulė ir tik labai gražios emocijos," – susitikimui dar nepasibaigus vakar pasakojo A. Bendinskas.

Buriuotojai pasitikti su duona ir druska. Juos sutiko Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Evaldas Ignatavičius, Kylio miesto prezidentė Kathy Kietzer, lietuvių bendruomenės atstovai. Kartu su Berlyno lietuvių bendruomene į jachtos sutikimą atvykęs atlikėjas Hokšila Andrade atliko keletą savo dainų.

Pirmojo etapo kapitonas Saulius Pajarskas tautiečiams įteikė Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus laišką, kviečiantį kitais metais prisijungti prie Lietuvos vardo tūkstantmečio šventės.

1946 m. įsikūrusi ir apie 30 tūkst. tautiečių sutelkusi Vokietijos lietuvių bendruomenė garsėja kaip vienas stipriausių lietuvybės centrų Europoje. Ypatingai svarbi visų kartų lietuviams emigrantams Europoje yra Vasario 16-osios gimnazija. Ji buvo įkurta 1951 m. Diepholze lietuvių pabėgėlių vaikams, o 1954 m. perkelta į Hiutenfeldą.

Vasario 16-osios gimnazijos moksleiviai įsijungė į "Tūkstantmečio odisėjos" garsinimą. Jų iniciatyva informacija apie Lietuvos buriuotojų kelionę aplink pasaulį kiekvieną trečiadienį, 21 val. Vokietijos laiku, pateikiama per gimnazijos internetinio radijo laidas.

Vokietijoje veikia jaunimo sąjunga, Lietuvių kultūros institutas, sekmadieninės lituanistinės mokyklos, Europos lietuvių kultūros centras ir kitos kultūrinės organizacijos.

Šįryt, apie 6 val. ryto vietos laiku, jachta paliko Kylio krantus ir patraukė į Šiaurės jūrą. Iš ten Atlanto vandenynu judės link Kanarų salų. Iki pirmojo odisėjos etapo finišo buriuotojams dar liko virš 1950 jūrmylių. Numatoma, kad paskutinį šio etapo tikslą - Las Palmasą - Lietuvos buriuotojai turėtų pasiekti spalio 21 d., perplaukę Lamanšo sąsiaurį.

Realią jachtos buvimo vietą galima stebėti žemėlapyje, kuris patalpintas "Tūkstantmečio odisėjos" interneto svetainėje www.1000odiseja.lt

Visos kelionės metu per daugiau nei 200 plaukimo aplink pasaulį parų "Tūkstantmečio odisėjos" dalyviai įveiks daugiau nei 37 000 jūrmylių ir aplankys 24-ios pasaulio lietuvių bendruomenes 19-oje šalių 5-iuose žemynuose.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.81268001sec.