į Lietuvą tarptautinėje Frankfurto knygų mugėje

Jei tavęs nėra Frankfurte – tavęs nėra apskritai, – posakis, kogero, žinomas viso pasaulio leidėjams. Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) viename iš didžiausių ir svarbiausių kultūros industrijos renginių pristato Lietuvos leidybą, literatūrą ir knygos meną nuo 1999 m., o 2002 m. dalyvavo pristatant Lietuvą garbės viešnios teisėmis. Šiemet spalio 15–19 d. LLA dalyvavo Tarptautinės leidėjų asociacijos (IPA) prezidento rinkimuose, organizavo didelio tarptautinio susidomėjimo sulaukusį renginį specialistams "A Look at Lithuania", rengė susitikimą su lietuvių bendruomenėmis iš Šveicarijos ir Vokietijos bei tradiciškai reprezentavo 47 savo narių veiklą, produkciją ir pristatė bendrą Lietuvos leidybos rinkos situaciją.

Dviejų metų kadencijai (nuo 2009 m.) išrinktas Nyderlandų atstovas Hermanas P. Spruijt oficialiame IPA pranešime spaudai teigė: "Esu pamalonintas, dėl man suteikto pasitikėjimo reprezentuoti svarbiausią kūrybinę industriją pasauliniu mastu. Per savo kadenciją sieksiu stiprinti IPA narių tarpusavio bendradarbiavimą ir gilesnį įsitraukimą į asociacijos veiklą". Daugiau nei 60 narių iš 53 šalių jungianti IPA atstovauja leidybos verslo interesus tarptautiniu lygiu, teikia juridines konsultacijas ir gina narius nuo galimų politinių, ekonominių bei kitų grėsmių. Per Generalinės asamblėjos susitikimą buvo pasveikintas ir naujas organizacijos narys – Gruzijos knygų leidėjų ir prekybininkų asociacija.

LLA kartu su Frankfurto knygų mugės organizatoriais pirmą kartą per visus dalyvavimo mugėje metus į nacionalinį Lietuvos stendą sukvietė net 65 leidybos sektoriaus profesionalus iš 25 šalių. Per programą "A Look at Lithuania" LLA vykdančioji direktorė Aida Dobkevičiūtė-Džiovėnienė pristatė leidybos sektoriaus raidą Lietuvoje, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos sekretorius Rolandas Kvietkauskas pasisakė apie valstybės paramos programą leidybai, o VšĮ Lietuviškos knygos direktorė Aušrinė Jonikaitytė supažindino su vertimų paramos programa. Visiems dalyviams buvo išdalintas specialiai renginiui paruoštas Lietuvos leidybos situacijos prospektas, vaišinta skanėstais ir "Švyturio" alumi iš Lietuvos. Gausi Lietuvos leidėjų delegacija bendravo, dalinosi profesine patirtimi su užsienio kolegomis, aptarė potencialų bendradarbiavimą.

Visas mugės dienas LLA stende buvo galima susipažinti su Lietuvos leidėjų produkcija, gauti informacijos apie leidybos industriją šalyje, susipažinti su knygos menu, pasiskaityti į užsienio kalbas verstų šiuolaikinių rašytojų tekstų. Atviras ir lietuviškai šiltas LLA stendas susilaukė didelio žurnalistų, autorių, specialistų ir skaitytojų dėmesio bei pagirimų. Jau pirmą dieną stende pasirodę Gruzijos atstovai išreiškė padėką Lietuvai ir palaikė šiltą bendravimą visas 5 dienas. Spalio 18 d. stende viešėjusios lietuvių bendruomenių delegacijos iš Šveicarijos ir Vokietijos džiaugėsi bendravimu su "Almos litteros", "Baltų lankų", "Neregėtos Lietuvos" leidėjais ir rašytojais Laima Vince bei Laimonu Breidžiu. Bendradarbiaujant su Lietuvos akademinių leidyklų asociacija (LALA) tarptautiniams lankytojams specializuotoje mokslinių ir akademinių leidyklų salėje taip pat buvo pristatyta ir akademinė šalies leidyba.

Jubiliejinė 60-oji po Antrojo pasaulinio karo organizuota Frankfurto knygų mugė sulaukė 7373 oficialių dalyvių iš 100 šalių, pristatė daugiau nei 2500 renginių specialistams ir plačiajai publikai. Nors buvo baimintasi, kad mugės sėkmei gali sumaišyti pasaulinė ekonomikos krizė, jos beveik nesijuto, o LLA stende sulaukta daugiau suinteresuotų asmenų nei bet kada anksčiau.

LLA kultūros ir verslo misiją į Frankfrutą rėmė Lietuvos Respublikos Kultūros ir Ūkio ministerija, bendradarbiavo VšĮ Lietuviškos knygos, VšĮ Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009 ir Lietuvos parodų centras Litexpo.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.51989913sec.