Šparagai – aukščiausios klasės kulinarinis gardėsis

Šparagų istorija prasidėjo jau prieš 2000 iki Kristaus. Lotiniškas jo pavadinimas skamba „asparagus”. Egiptiečiai, graikai ir romėnai jau nuo seno mokėjo juos auginti ir vartoti buityje. Viduramžiais šparagai buvau naudojami kaip vaistinis augalas nuo įvairių ligų. Tik Prancūzijos karalius Saulė – Liudvikas XIV šparagus vėl iškėlė viešumon. XVII amžiuje Pfalco kurfiurstas Karolis Teodoras savo vasaros rezidencijos sode Švecingene liepė auginti šią karališką daržovę. Iš ten šparagai XVIII amžiuje ėmė plisti po kaimyninių rūmų virtuves. Šparagų žemė – Žemutinė Saksonija (Vokietija) – čia išauginamas kas penktas Vokietijos šparagas. Šiam kraštui būdingi plytinčių šparagų planatacijų vaizdai. Šparagų derlius nuimamas nuo balandžio pabaigos iki birželio pabaigos (Joninių šventės). Žemutinės Saksonijos šparagų kelias jau daugiau nei penkerius garsėja ne tik kokybiškai išaugintais šparagais, kerinčiais vaizdais, dėmesio vertomis vietomis, šventėmis, turgumis, įvairiais renginiais, dėl kurių verta keliauti ir ne šparagų sezono metu. Net 750 kilometrų važiuojant po Žemutinę Saksoniją galima paskanauti įvairiausių patiekalų iš šparagų – čią didelė jų įvairovė. Norintiems paragauti kulinarių įdomybių, apsipirkti, ar pamatyti, kaip nuimamas šaparagų derlius, siūloma kelionė Žemutinės Saksonijos šparagų kelias „Niedersächsische Spargelstraße”.

Smulkesnė informacija: www.niedersaechsische-spargelstrasse.de


KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.34261417sec.