Berlyne - vakaras Vilko vaikai - gimę vokiečiais, užaugę lietuviais

Tęsiant Lietuvos kultūros metų Vokietijoje programą, spalio 18 dieną Lietuvos ambasadoje Vokietijoje surengtas vakaras Vilko vaikai – gimę vokiečiais, užaugę lietuviais. Vakaro metu pristatytas kuriamo meninio filmo Vilko vaikai projektas ir atidaryta istorikės Ruth Leiserowitz parengta dokumentinė paroda apie vilko vaikų gyvenimą.

Vilko vaikai – tai po Antrojo pasaulinio karo Rytprūsiuose našlaičiais likę vokiečių vaikai, nuo bado ir persekiojimų pabėgę į Lietuvą ir čia užaugę lietuvių šeimose be teisės vadintis tikraisiais vardais ir vartoti gimtąją kalbą.

Iš viso po karo Lietuvoje buvo atsidūrę apie 40-50 tūkst. pabėgėlių iš Rytprūsių. Tik po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo mūsų šalyje likusiems vilko vaikams atsirado galimybė susigrąžinti savo tikrąją tapatybę, atkurti ryšius su savo šeimomis ir Tėvyne.

Atidarydamas renginį, Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Evaldas Ignatavičius pažymėjo, kad Vilko vaikų likimuose susiduria dvi XX a. totalitaristinės sistemos – nacistinė ir sovietinė. Daugelio šių žmonių biografijos – tai įvadas į dramatišką XX a. Mažosios ir Didžiosios Lietuvos istoriją.

Renginyje dalyvavo įvairiose Vokietijos vietose gyvenantys vilko vaikai. Jie pasakojo savo prisiminimus, šiltai atsiliepė apie juos priglaudusias lietuvių šeimas ir nuo bado mirties išgelbėjusią Lietuvą. Pristatyme taip pat dalyvavo Vokietijos kino atstovai, žurnalistai, iš Rytprūsių ir Lietuvos kilusių vokiečių organizacijų nariai.

Kompanijos „Videometra“ prodiusuojamą filmą apie „vilko vaikus“ pristatė kino kritikė Gražina Arlickaitė, scenarijaus autorius ir režisierius Alvydas Šlepikas, režisierius Arūnas Matelis.

„Vilko vaikų“ laikų dainas atliko iš Austrijos atvykusi solistė Rasa Marti. Vakaro metu taip pat pristatyti Rytprūsių ir Mažosios Lietuvos virtuvės patiekalai, apie kuriuos šmaikščiai pasakojo iš Pagėgių kilęs žymus vokiečių aktorius Herbertas Tennigkeitas, pats po karo patyręs pabėgėlio dalią.

Filmo apie „vilko vaikus“ pristatymas buvo ketvirtus metus Berlyne rengiamo „Baltic Film Festival“ dalis. Šiame festivalyje pristatomi naujausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos režisierių sukurti kino filmai.

Filmo pristatymas yra vienas iš Baltijos šalių kultūros metų Vokietijoje renginių. Baltijos šalių kultūros metai inicijuoti pažymint Lietuvos ir kitų Baltijos šalių valstybingumo paskelbimo 90 metų sukaktį. Daugiau informacijos apie kultūros metų renginius galima rasti internete adresu http://de.mfa.lt.

KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 
Poilsiavimo ir kelionių pasiūlymai:
Poilsiavimo ir kelionių pasiūlymai 30.06.2024 - 07.07.2024 Towards a well - balanced body and mind! Via Vitalité
Four star weight correction and wellness centre in Latvia. We offer several programmes “Basic”, “Extra” and “Relax”. Book now +371 20 605 553 | Žiūrėti daugiau
145 EUR

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37141395sec.