Užgavėnės prie Žaliūkių vėjo malūno

2013 m. vasario 9 d., šeštadienį, 14–18 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks tradicinė žiemos šventė „Užgavėnės prie Žaliūkių vėjo malūno“. Programoje: Lašininio ir Kanapinio kova, sočios vaišės, linksmiausios blyninės rinkimai, žiemos pramogos, tautodailės dirbiniai, Morės deginimas, varžytuvės, dainos, šokiai ir pokštai kartu su persirengėliais. Dalyvauja folkloro ansambliai iš Šiaulių ir Raudėnų: „Margulis“, „Vaiguva“, „Sidabrinė gija“, „Gerviki“, „Auda“, kapela „Šelmiai“, kapelija „Kaimo muzikantai“, teatro studija „Helijas“ ir grupė „Kitava“. Renginys nemokamas.

Užgavėnės – žaisminga žiemos išvarymo šventė, būsimo derliaus gausą, gerą prieauglį, sėkmingą gyvenimą, vedybas ir šeimos pagausėjimą lemiančių apeigų metas. Liaudiškuose Užgavėnių papročiuose susipina krikščioniškos ir senosios pagoniškos tradicijos. Yra užrašyta daug įvairių Užgavėnių papročių: kaukės ir persirengėliai, važinėjimas, čiuožinėjimas, supimasis, įvairūs būrimai, Morės vežiojimas ir sudeginimas, Lašininio ir Kanapinio dvikova, apeiginiai valgiai ir kt.

Dar senolių sakyta, jei Užgavėnių nešvęsi, tai visus metus nuo nelaimių neatsiginsi. Tad kiekvienas, apsilankęs Žaliūkių malūnininko sodyboje bus įtrauktas į linksmybių sūkurį. Galės šokti ir dainuoti kartu su folkloro ansambliais, stebėti Lašininio ir Kanapinio kovą, patys išbandyti jėgas įvairiose šventės varžytuvėse, atrakcijose ar tiesiog pokštauti drauge su persirengėliais.

Per Užgavėnes, paskutinę žiemos mėsėdžio dieną, ypatingas dėmesys skiriamas valgiui, sočiai vaišinamas kiekvienas, atėjęs į svečius. Sakoma, jei sočiai, riebiai pavalgysi, tai metai bus geri. Tad ir Žaliūkių malūnininko sodyboje netrūks sočių vaišių: susirinkusieji galės paragauti Žaliūkių duonelės, šaulių virtos košės, paskanauti karšto alaus ar vieno iš pagrindinių Užgavėnių valgių – blynų. Už skaniausių blynų kepėjus šventės dalyviai galės atiduoti savo balsus ir kartu su kompetentinga komisija – Ožiu, Ubagu ir Čigonu – išrinkti linksmiausią blyninę.

Vienai dienai sodyboje įsikurs ir turgelis. Čia bus siūloma įsigyti tautodailės dirbinių, riestainių ir dešrų. Tad šventės dalyviai galės ne tik pasilinksminti ar sočiai pavalgyti, bet ir lauktuvių namo parsinešti.

Šventės kulminacija – drauge šėlti ir žiemą išvaryti kviesiančios grupės „Kitava“ koncertas ir Morės deginimas ant laužo, simbolizuojantis žiemos negandų sunaikinimą bei linkintis gero metų derliaus.

Šventės rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatoriai – Šiaulių kultūros centras ir Šiaulių „Aušros“ muziejus.

Šventės organizatoriai dėkingi šventės radijui – „Saulės radijas“, informaciniams rėmėjams – dienraščiui „Šiaulių kraštas“, skelbraščiui „Express kontaktas“, savaitraščiui „Šiauliai plius“, Šiaulių regioninei televizijai „Splius“, naujienų portalui „Etaplius“, Šiaulių apskrities televizijai, Šiaulių turizmo informacijos centrui, draugams – A. Udrienės IĮ, D. Beconio IĮ, S. Krivicko įmonei „Fasma, AB „Gubernija“, UAB „Jupojos statybinės medžiagos“, Šiaulių apskrities generolo Povilo Plechavičiaus 6-ajai šaulių rinktinei.

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Deimantė Bačiulė, tel. (8 41) 43 36 80, Šiaulių kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Diana Martinaitienė, tel. (8 41) 52 56 93.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.04.2024 Grieķijas valdzinājums! Latvia Tours
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos | Skatīt vairāk
no 689 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46236801sec.