Rekonstruotame fotografijos muziejuje šiauliuose pristatoma jau antroji paroda

2014 m. gruodžio 30 d., antradienį, 17 val. Fotografijos muziejaus galerijoje (Vilniaus g. 140) vyks šiauliečio dizainerio, fotografo, Šiaulių universiteto docento, ilgamečio Šiaulių „Aušros“ muziejaus darbuotojo Vilmanto Dambrausko parodos ir albumo „Mano miesto portretai“ pristatymas. Lankytojai išvys fotografijų ciklą, kuriame autorius savo gimtąjį miestą reprezentuoja čia gyvenančių ar mieste užaugusių kūrėjų portretų ekspozicija.

Paroda veiks iki 2015 m. vasario 28 d.

Šiaulių miesto menininkus, kultūros žmones V. Dambrauskas fotografuoja nuo 2010-ųjų. Per daugiau kaip ketverius metus autoriaus studijoje apsilankė ne viena dešimtis kūrėjų. Fotografijos muziejuje pristatomoje parodoje eksponuojama 50 rinktinių portretų, kurie papildo šiemet išleistame V. Dambrausko fotografijų albume „Mano miesto portretai“ pateikiamą Šiaulių kūrėjų galeriją. Albumas išleistas Šiaulių miesto savivaldybės ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus lėšomis.

Autoriaus dėka pirmą kartą Šiaulių miestas pristatomas ne tradiciniais miesto vaizdiniais, ne tuo, kas mieste sukurta, o per tuos, kas jį kuria. Miestas neatsiranda savaime, jį sukuria žmonės. Bet jo kūrėjai dažnai lieka savo kūrinio šešėlyje. Miestas išlieka, o kūrėjai išeina. Parodoje ir leidinyje pristatomi tiek garbaus amžiaus sulaukę kūrėjai, tiek pradedantys savo kelią menininkai. Tai žmonės, kuriuos autorius pažįsta. Pasak V. Dambrausko, vieni jų buvo jo mokytojais, iš kitų jis mokėsi pats. Tai žmonės, kurie autorių žavėjo ar sužavėjo. Vieni spinduliuoja išmintį, kiti – trykšta jaunyste. Jaunų, tik pradedančių savo kūrybinį kelią, kūrėjų atsiradimas galerijoje – tarsi avansas, paskatinimas dirbti garsinant miesto vardą. Miestas šiame kontekste pateikiamas kaip kartų atsinaujinimo, patirties perdavimo iš kartos į kartą simbolis.

2013 ir 2014 metų sandūroje V. Dambrauskas minėjo ir savo asmeninę 50-mečio sukaktį, kurią įprasmino šiuo gimtajam miestui aktualiu projektu, aktyvinančiu ir telkiančiu Šiaulių kūrėjų bendruomenę, skatinančiu įvairių sričių menininkus bendrauti ir burtis bendriems kūrybiniams sumanymams.

Kalbėdami apie V. Dambrausko kūrybą šiltų žodžių negaili ir jo kolegos, Šiaulių miesto kultūros ir meno žmonės. Menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis V. Dambrauską apibūdina kaip nesivaikantį garsenybių, nekuriantį ypatingai išraiškingų scenų, o fotografuojantį savo miesto žmones: „Taip išryškėja jo vertybės, jo pagrindinis siekis. Tai asmeniškas, intymus, emociškai prisodrintas ryšys su portretuojamais žmonėmis, tikėjimas jais ir pasitikėjimas, abipusė, kartais tyki, kartais skambesnė Vilmanto ir portretuojamojo sąveika.“

Informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos skyriaus vedėja Vilija Ulinskytė-Balzienė, tel. (8 41) 52 43 96, el. paštas [email protected].

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.1464889sec.