Mūšos tyrelio pažintinio tako atidarymas

Žagarės regioninio parko teritorijoje esančiame Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje nutiestas pažintinis takas lankytojams. Takas pateko į Lietuvos rekordų knygą, kaip  ilgiausias pelkėje lentų takas, kurio ilgis 3605,87 m.

Mūšos tyrelio telmologinis draustinis yra sudėtinė Žagarės regioninio parko dalis. Pagrindinis tako įrengimo tikslas – apsaugoti nuo išnykimo unikalias draustinio gamtines vertybes.

Mūšos tyrelio pelkinis kompleksas palyginti vėlai pripažintas kaip vertinga ir saugotina teritorija. Matyt tai lėmė eksploataciniai interesai: sovietmečiu Mūšos tyrelio pelkė buvo numatyta durpių gavybai. Vis dėlto ilgainiui buvo suvokta, kad reikia išsaugoti bent dalį unikalaus pelkinio komplekso.

Šis išskirtinis Šiaurės Lietuvos gamtinis kompleksas susideda iš aukštapelkės, tarpinio tipo pelkės, žemapelkės, durpynų ir šlapių miškų. Pelkės pietinėje dalyje prasideda Mūšos ir Juodupio upės, rytinėje dalyje telkšo natūralus Miknaičių ežeras ir daug mažų ežerėlių.

Draustinis įtrauktas į NATURA 2000 tinklo BAST ir PAST teritorijų sąrašą. Pelkėje veši nemažai saugomų augalų rūšių: baltijinė ir siauralapė gegūnė, raktažolės pelenėlės, paprastoji tuklė. Čia gyvena ir nemažai retųjų paukščių: dirviniai sėjikai, tikučiai, pilkosios gervės, tetervinai, apsistoja migruojančių baltakakčių ir želmeninių žąsų būriai. Draustinyje stebima lūšis, sutinkamas vilkas, baltasis kiškis, retų vabzdžių ir roplių rūšys.

Mūšos tyrelio pažintiniame take įrengta 11 stotelių, kuriose supažindinama su draustiniu ir čia esančiomis vertybėmis. Tako pradžioje įrengta poilsiavietė su pavėsine, nuo jos lentų taku galima keliauti iki apžvalgos bokšto, skirto pelkės bioįvairovės stebėjimui. Toliau takas vingiuoja iki vienintelio Joniškio rajone natūralaus Miknaičių ežero, jo vakarine pakrante nuveda link atnaujintos legendomis apipintos koplytėlės. Nuo jos lentiniu ir sutvirtinto grunto takais galima nukeliauti iki Tyrelio akmens ir buvusios partizanų stovyklavietės. Nuo jos takas grįžta atgal.

Lankytis Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje galima tik pažintiniu taku, lydint direkcijos darbuotojui. Dėl ekskursijos datos ir laiko būtina susitarti iš anksto prieš kelias dienas (Malūno g. 1, Žagarė. Tel./faks. (8 426) 60809, el.p. [email protected]).

Kovo 13 d. (penktadienį) 13 d. visus kviečiame į tako atidarymą, kuris vyks jo pradžioje esančioje poilsiavietėje. Poilsiavietę rasite: atvykę į Juodeikius (Joniškio raj.) prie Vytauto paminklo sukite link Dargių (kelio Nr. 1610). Už keleto kilometrų privažiuosite lauko keliuką, sukantį į dešinę su prie jo stovinčiu informaciniu stendu apie Mūšos tyrelio pelkę. Pasukę į šį keliuką privažiuosite poilsiavietę.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70905304sec.