Vokietija turi naują Unesco saugomą objektą

Vokietija turi naują Unesco pasaulio paveldo objektą – Oberharco vandens ūkį, kuri labiau žinomas Wasserregal vardu. Rugpjūčio 1 dieną Unesco Vokietijos komitetas pranešė, kad centrinis Unesco pasaulio paveldo komitetas į savo saugomų objektų sąrašą nusprendė įtraukti šį išskirtinį kalnakasybos ir inžinerinės mechanikos objektą.

Oberharco vandens ūkį sudaro 107 vandens telkiniai ir grioviai, kurių bendras ilgis yra 310 kilometrų. Oberharco vandens ūkis yra milžiniška, per šimtmečius sukurta sistema, kurią sudaro grioviai, kanalai, vandens telkiniai, požeminės olos ir mediniai vandens malūnai. Šią sistemą, kaip šaltinį energijai gauti, naudojo Harco regiono kalnakasiai, kurie viduramžių laikais šiose apylinkėse kasė sidabrą, vario ir kitų metalų rūdą. Kadangi Harco regiono aukštumose nebuvo upių ir sraunių vandens telkinių, kalnakasiams teko sukurti sudėtingą vandens kanalų sistemą. Dirbtinai pakelto vandens jėga panaudota mediniams malūnams sukti, vandeniui iš šachtos pumpuoti, anglims ir žmonėms liftais kelti. Tik išradus garo mašiną ir elektrą, šis vandens ūkis prarado savo reikšmę.

Kartu su Harco vandens ūkiu į Unesco saugomų pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukti ir Amsterdamo kanalai Olandijoje, Bikini atolas Maršalo salose, vyskupo Albi pilis Pietų Prancūzijoje, iraniečių miesto Tavris senovinis turgaus kompleksas ir vienuolika senų kalėjimų Australijoje. Dabar Vokietijoje viso yra 34 Unesco saugomi objektai.


KOMENTARAS

(vardas) rezultatas?


 

Apie mus | Kontaktai | Autorinės teisės | Partneriams
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53407192sec.